Multiple Choice Questions and Answers on Digital Signal Processing(Part-1)

1)   The interface between an analog signal and a digital processor is

a. D/A converter
b. A/D converter
c. Modulator
d. Demodulator

ANSWER: (b) A/D converter

2)   The speech signal is obtained after

a. Analog to digital conversion
b. Digital to analog conversion
c. Modulation
d. Quantization

ANSWER: (b) Digital to analog conversion

3)   Telegraph signals are examples of

a. Digital signals
b. Analog signals
c. Impulse signals
d. Pulse train

ANSWER: (a) Digital signals

4)   As compared to the analog systems, the digital processing of signals allow

1) Programmable operations
2) Flexibility in the system design
3) Cheaper systems
4) More reliability

a. 1, 2 and 3 are correct
b. 1 and 2 are correct
c. 1, 2 and 4 are correct
d. All the four are correct

ANSWER: (d) All the four are correct

5)   The Nyquist theorem for sampling

1) Relates the conditions in time domain and frequency domain
2) Helps in quantization
3) Limits the bandwidth requirement
4) Gives the spectrum of the signal

a. 1, 2 and 3 are correct
b. 1 and 2 are correct
c. 1 and 3 are correct
d. All the four are correct

ANSWER: (c) 1 and 3 are correct

6)   Roll-off factor is

a. The bandwidth occupied beyond the Nyquist Bandwidth of the filter
b. The performance of the filter or device
c. Aliasing effect
d. None of the above

ANSWER: (a) The bandwidth occupied beyond the Nyquist Bandwidth of the filter

7)   A discrete time signal may be

1) Samples of a continuous signal
2) A time series which is a domain of integers
3) Time series of sequence of quantities
4) Amplitude modulated wave

a. 1, 2 and 3 are correct
b. 1 and 2 are correct
c. 1 and 3 are correct
d. All the four are correct

ANSWER: (a) 1, 2 and 3 are correct

8)   The discrete impulse function is defined by

a. δ(n) = 1, n ≥ 0
= 0, n ≠ 1
b. δ(n) = 1, n = 0
= 0, n ≠ 1
c. δ(n) = 1, n ≤ 0
= 0, n ≠ 1
d. δ(n) = 1, n ≤ 0
= 0, n ≥ 1

ANSWER: (b) δ(n) = 1, n = 0
= 0, n ≠ 1

9)   DTFT is the representation of

a. Periodic Discrete time signals
b. Aperiodic Discrete time signals
c. Aperiodic continuous signals
d. Periodic continuous signals

ANSWER:(b)  Aperiodic Discrete time signals

10)   The transforming relations performed by DTFT are

1) Linearity
2) Modulation
3) Shifting
4) Convolution

a. 1, 2 and 3 are correct
b. 1 and 2 are correct
c. 1 and 3 are correct
d. All the four are correct

ANSWER: (d) All the four are correct

11)   The DFT is preferred for

1) Its ability to determine the frequency component of the signal
2) Removal of noise
3) Filter design
4) Quantization of signal

a. 1, 2 and 3 are correct
b. 1 and 2 are correct
c. 1 and 3 are correct
d. All the four are correct

ANSWER: (c) 1 and 3 are correct

12)   Frequency selectivity characteristics of DFT refers to

a. Ability to resolve different frequency components from input signal
b. Ability to translate into frequency domain
c. Ability to convert into discrete signal
d. None of the above

ANSWER: (a) Ability to resolve different frequency components from input signal

13)   The Cooley–Tukey algorithm of FFT is a

a. Divide and conquer algorithm
b. Divide and rule algorithm
c. Split and rule algorithm
d. Split and combine algorithm

ANSWER: (a) Divide and conquer algorithm

14)   FFT may be used to calculate

1) DFT
2) IDFT
3) Direct Z transform
4) In direct Z transform

a. 1, 2 and 3 are correct
b. 1 and 2 are correct
c. 1 and 3 are correct
d. All the four are correct

ANSWER: (b) 1 and 2 are correct

15)   DIT algorithm divides the sequence into

a. Positive and negative values
b. Even and odd samples
c. Upper higher and lower spectrum
d. Small and large samples

ANSWER: (b) Even and odd samples

16)   The computational procedure for Decimation in frequency algorithm takes

a. Log2 N stages
b. 2Log2 N stages
c. Log2 N2 stages
d. Log2 N/2 stages

ANSWER:(a) Log2 N stages

17)   The transformations are required for

1) Analysis in time or frequency domain
2) Quantization
3) Easier operations
4) Modulation

a. 1, 2 and 3 are correct
b. 1 and 2 are correct
c. 1 and 3 are correct
d. All the four are correct

ANSWER: (c) 1 and 3 are correct

18)   The s plane and z plane are related as

a. z = esT
b. z = e2sT
c. z = 2esT
d. z = esT/2

ANSWER: (a) z = esT

19)   The similarity between the Fourier transform and the z transform is that

a. Both convert frequency spectrum domain to discrete time domain
b. Both convert discrete time domain to frequency spectrum domain
c. Both convert analog signal to digital signal
d. Both convert digital signal to analog signal

ANSWER: (b) Both convert discrete time domain to frequency spectrum domain

20)   The ROC of a system is the

a. range of z for which the z transform converges
b. range of frequency for which the z transform exists
c. range of frequency for which the signal gets transmitted
d. range in which the signal is free of noise

ANSWER: (a) range of z for which the z transform converges

21)   The several ways to perform an inverse Z transform are

1) Direct computation
2) Long division
3) Partial fraction expansion with table lookup
4) Direct inversion

a. 1, 2 and 3 are correct
b. 1 and 2 are correct
c. 2 and 3 are correct
d. All the four are correct

ANSWER: (d) All the four are correct

22)   The anti causal sequences have ______ components in the left hand sequences.

a. Positive
b. Negative
c. Both a and b
d. None of the above

ANSWER: (a) Positive

23)   For an expanded power series method, the coefficients represent

a. Inverse sequence values
b. Original sequence values
c. Negative values only
d. Positive values only

ANSWER: (a) Inverse sequence values

24)   The region of convergence of x/ (1+2x+x2) is

a. 0
b. 1
c. Negative
d. Positive

ANSWER: (b) 1

25)   The IIR filter designing involves

a. Designing of analog filter in analog domain and transforming into digital domain
b. Designing of digital filter in analog domain and transforming into digital domain
c. Designing of analog filter in digital domain and transforming into analog domain
d. Designing of digital filter in digital domain and transforming into analog domain

ANSWER: (b) Designing of digital filter in analog domain and transforming into digital domain

26)   For a system function H(s) to be stable

a. The zeros lie in left half of the s plane
b. The zeros lie in right half of the s plane
c. The poles lie in left half of the s plane
d. The poles lie in right half of the s plane

ANSWER: (c) The poles lie in left half of the s plane

27)   IIR filter design by approximation of derivatives has the limitations

1) Used only for transforming analog high pass filters
2) Used for band pass filters having smaller resonant frequencies
3) Used only for transforming analog low pass filters
4) Used for band pass filters having high resonant frequencies

a. 1, 2 and 3 are correct
b. 1 and 2 are correct
c. 2 and 3 are correct
d. All the four are correct

ANSWER: (c) 2 and 3 are correct

28)   The filter that may not be realized by approximation of derivatives techniques are

1) Band pass filters
2) High pass filters
3) Low pass filters
4) Band reject filters

a. 1, 2 and 3 are correct
b. 2 and 4 are correct
c. 2 and 3 are correct
d. All the four are correct

ANSWER: (b) 2 and 4 are correct

29)   In direct form for realisation of IIR filters,

1) Denominator coefficients are the multipliers in the feed forward paths
2) Multipliers in the feedback paths are the positives of the denominator coefficients
3) Numerator coefficients are the multipliers in the feed forward paths
4) Multipliers in the feedback paths are the negatives of the denominator coefficients

a. 1, 2 and 3 are correct
b. 1 and 2 are correct
c. 3 and 4 are correct
d. All the four are correct

ANSWER:(c)  3 and 4 are correct

30)   The direct form II for realisation involves

1) The realisation of transfer function into two parts
2) Realisation after fraction
3) Product of two transfer functions
4) Addition of two transfer functions

a. 1, 2 and 3 are correct
b. 1 and 3 are correct
c. 3 and 4 are correct
d. All the four are correct

ANSWER: (b) 1 and 3 are correct

31)   The cascade realisation of IIR systems involves

1) The transfer function broken into product of transfer functions
2) The transfer function divided into addition of transfer functions
3) Factoring the numerator and denominator polynomials
4) Derivatives of the transfer functions

a. 1, 2 and 3 are correct
b. 1 and 3 are correct
c. 3 and 4 are correct
d. All the four are correct

ANSWER:(b)  1 and 3 are correct

32)   The advantage of using the cascade form of realisation is

1) It has same number of poles and zeros as that of individual components
2) The number of poles is the product of poles of individual components
3) The number of zeros is the product of poles of individual components
4) Over all transfer function may be determined

a. 1, 2 and 3 are correct
b. 1 and 3 are correct
c. 1 and 4 are correct
d. All the four are correct

ANSWER: (c) 1 and 4 are correct

33)   Which among the following represent/s the characteristic/s of an ideal filter?

a. Constant gain in passband
b. Zero gain in stop band
c. Linear Phase Response
d. All of the above

ANSWER: (d) All of the above

34)   FIR filters ________

A. are non-recursive
B. do not adopt any feedback
C. are recursive
D. use feedback

a. A & B
b. C & D
c. A & D
d. B & C

ANSWER:(a)  A & B

35)   In tapped delay line filter, the tapped line is also known as ________

a. Pick-on node
b. Pick-off node
c. Pick-up node
d. Pick-down node

ANSWER:(b) Pick-off node

36)   How is the sensitivity of filter coefficient quantization for FIR filters?

a. Low
b. Moderate
c. High
d. Unpredictable

ANSWER: (a) Low

37)   Decimation is a process in which the sampling rate is __________.

a. enhanced
b. stable
c. reduced
d. unpredictable

ANSWER:(c) reduced

38)   Anti-imaging filter with cut-off frequency ωc = π/ I is specifically used _______ upsampling process for the removal of unwanted images.

a. Before
b. At the time of
c. After
d. All of the above

ANSWER: (c) After

39)   Which units are generally involved in Multiply and Accumulate (MAC)?

a. Adder
b. Multiplier
c. Accumulator
d. All of the above

ANSWER: (d) All of the above

40)   In DSP processors, which among the following maintains the track of addresses of input data as well as the coefficients stored in data and program memories?

a. Data Address Generators (DAGs)
b. Program sequences
c. Barrel Shifter
d. MAC

ANSWER: (a) Data Address Generators (DAGs)