Multiple Choice Questions and Answers on Oscillators

Multiple Choice Questions and Answers on Oscillators

Q1. An oscillator converts ……………..

  1. c. power into d.c. power
  2. c. power into a.c. power
  3. mechanical power into a.c. power
  4. none of the above

Answer : 2

Q2. In an LC transistor oscillator, the active device is ……………

  1. LC tank circuit
  2. Biasing circuit
  3. Transistor
  4. None of the above

Answer : 3

Q3. In an LC circuit, when the capacitor is maximum, the inductor energy is ……….

  1. Minimum
  2. Maximum
  3. Half-way between maximum and minimum
  4. None of the above

Answer : 1

Q4. In an LC oscillator, the frequency of oscillator is ……………. L or C.

  1. Proportional to square of
  2. Directly proportional to
  3. Independent of the values of
  4. Inversely proportional to square root of

Answer : 4

Q5. An oscillator produces……………. oscillations

  1. Damped
  2. Undamped
  3. Modulated
  4. None of the above

Answer : 2

Q6. An oscillator employs ……………… feedback

  1. Positive
  2. Negative
  3. Neither positive nor negative
  4. Data insufficient

Answer : 1

Q7. An LC oscillator cannot be used to produce ……………….. frequencies

  1. High
  2. Audio
  3. Very low
  4. Very high

Answer : 3

Q8. Hartley oscillator is commonly used in ………………

  1. Radio receivers
  2. Radio transmitters
  3. TV receivers
  4. None of the above

Answer : 1

Q9. In a phase shift oscillator, we use …………. RC sections

  1. Two
  2. Three
  3. Four
  4. None of the above

Answer : 2

Q10. In a phase shift oscillator, the frequency determining elements are …………

  1. L and C
  2. R, L and C
  3. R and C
  4. None of the above

Answer : 3

Q11. A Wien bridge oscillator uses ……………. feedback

  1. Only positive
  2. Only negative
  3. Both positive and negative
  4. None of the above

Answer : 3

Q12. The piezoelectric effect in a crystal is ……………

  1. A voltage developed because of mechanical stress
  2. A change in resistance because of temperature
  3. A change in frequency because of temperature
  4. None of the above

Answer : 1

Q13. If the crystal frequency changes with temperature, we say that crystal has ………….. temperature coefficient

  1. Positive
  2. Zero
  3. Negative
  4. None of the above

Answer : 1

Q14. The crystal oscillator frequency is very stable due to ………………. of the crystal

  1. Rigidity
  2. Vibrations
  3. Low Q
  4. High Q

Answer : 4

Q15. The application where one would most likely find a crystal oscillator is ……………..

  1. Radio receiver
  2. Radio transmitter
  3. AF sweep generator
  4. None of the above

Answer : 2

Q16. An oscillator differs from an amplifier because it ………

  1. Has more gain
  2. Requires no input signal
  3. Requires no d.c. supply
  4. Always has the same input

Answer : 2

Q17. One condition for oscillation is ………….

  1. A phase shift around the feedback loop of 180o
  2. A gain around the feedback loop of one-third
  3. A phase shift around the feedback loop of 0o
  4. A gain around the feedback loop of less than 1

Answer : 3

Q18. A second condition for oscillations is ……………….

  1. A gain of 1 around the feedback loop
  2. No gain around the feedback loop
  3. The attention of the feedback circuit must be one-third
  4. The feedback circuit must be capacitive

Answer : 1

Q19. In a certain oscillator Av = 50. The attention of the feedback circuit must be …………

  1. 1
  2. 01
  3. 10
  4. 02

Answer : 4

Q20. For an oscillator to properly start, the gain around the feedback loop must initially be

  1. 1
  2. Greater than 1
  3. Less than 1
  4. Equal to attenuation of feedback circuit

Answer : 2

Q21. In a Wien-bridge oscillator, if the resistances in the positive feedback circuit are decreased, the frequency……….

  1. Remains the same
  2. Decreases
  3. Increases
  4. Insufficient data

Answer : 3

Q22. In Colpitt’s oscillator, feedback is obtained …………….

  1. By magnetic induction
  2. By a tickler coil
  3. From the centre of split capacitors
  4. None of the above

Answer : 3

Q23. The Q of the crystal is of the order of …………

  1. 100
  2. 1000
  3. 50
  4. More than 10,000

Answer : 4

Q24. Quartz crystal is most commonly used in crystal oscillators because ………….

  1. It has superior electrical properties
  2. It is easily available
  3. It is quite inexpensive
  4. None of the above

Answer : 1

Q25. This question will be available soon

 

Q26. This question will be available soon

 

Q27. ………….. is a fixed frequency oscillator

  1. Phase-shift oscillator
  2. Hartely-oscillator
  3. Colpitt’s oscillator
  4. Crystal oscillator

Answer : 4

Q28. In an LC oscillator, if the value of L is increased four times, the frequency of oscillations is …………

  1. Increased 2 times
  2. Decreased 4 times
  3. Increased 4 times
  4. Decreased 2 times

Answer : 4

Q29. An important limitation of a crystal oscillator is ……………

  1. Its low output
  2. Its high Q
  3. Less availability of quartz crystal
  4. Its high output

Answer : 1

Q30. The signal generator generally used in the laboratories is ………….. oscillator

  1. Wien-bridge
  2. Hartely
  3. Crystal
  4. Phase shift

Answer : 1