Multiple Choice Questions and Answers on Power Electronics

Multiple Choice Questions and Answers on Power  Electronics

 

Q1. A Triac has three terminals viz ………………

  1. Drain, source, gate
  2. Two main terminal and a gate terminal
  3. Cathode, anode, gate
  4. None of the above

Answer : 2

Q2. A triac is equivalent to two SCRs …………..

  1. In parallel
  2. In series
  3. In inverse-parallel
  4. None of the above

Answer : 3

Q3. A triac is a …………. switch

  1. Bidirectional
  2. Unidirectional
  3. Mechanical
  4. None of the above

Answer : 1

Q4. The V-I characteristics for a triac in the first and third quadrants are essentially identical to those of ………………. in its first quadrant

  1. Transistor
  2. SCR
  3. UJT
  4. none of the above

Answer : 2

Q5. A triac can pass a portion of …………… half-cycle through the load

  1. Only positive
  2. Only negative
  3. Both positive and negative
  4. None of the above

Answer : 3

Q6. A diac has  ………….. terminals

  1. Two
  2. Three
  3. Four
  4. None of the above

Answer : 1

Q7. A triac has …………….. semiconductor layers

  1. Two
  2. Three
  3. Four
  4. Five

Answer : 3

Q8. A diac has …………… pn junctions

  1. Four
  2. Two
  3. Three
  4. None of the above

Answer : 2

Q9. The device that does not have the gate terminal is ……………….

  1. Triac
  2. FET
  3. SCR
  4. Diac

Answer : 4

Q10. A diac has ……………… semiconductor layers

  1. Three
  2. Two
  3. Four
  4. None of the above

Answer : 1

Q11. A UJT has ……………….

  1. Two pn junctions
  2. One pn junction
  3. Three pn junctions
  4. None of the above

Answer : 2

Q12. The normal way to turn on a diac is by ………………..

  1. Gate current
  2. Gate voltage
  3. Breakover voltage
  4. None of the above

Answer : 3

Q13. A diac is …………………. switch

  1. An c.
  2. A d.c.
  3. A mechanical
  4. None of the above

Answer : 1

Q14. In a UJT, the p-type emitter is ……………. doped

  1. Lightly
  2. Heavily
  3. Moderately
  4. None of the above

Answer : 2

Q15. Power electronics essentially deals with control of a.c. power at …………

  1. Frequencies above 20 kHz
  2. Frequencies above 1000 kHz
  3. Frequencies less than 10 Hz
  4. 50 Hz frequency

Answer : 4

Q16. When the emitter terminal of a UJT is open, the resistance between the base terminal is generally ………………..

  1. High
  2. Low
  3. Extremely low
  4. None of the above

Answer : 1

Q17. When a UJT is turned ON, the resistance between emitter terminal and lower base terminal …………….

  1. Remains the same
  2. Is decreased
  3. Is increased
  4. None of the above

Answer : 2

Q18. To turn on UJT, the forward bias on the emitter diode should be …………… the peak point voltage

  1. Less than
  2. Equal to
  3. More than
  4. None of the above

Answer : 3

Q19. A UJT is sometimes called …………. diode

  1. Low resistance
  2. High resistance
  3. Single-base
  4. Double-base

Answer : 4

Q20.  When the temperature increases, the inter-base resistance (RBB) of a UJT ………….

  1. Increases
  2. Decreases
  3. Remains the same
  4. None of the above

Answer : 1

Q21. This question will be available soon

 

Q22. When the temperature increases, the intrinsic stand off ratio ……….

  1. Increases
  2. Decreases
  3. Essentially remains the same
  4. None of the above

Answer : 3

Q23. Between the peak point and the valley point of UJT emitter characteristics we have ………….. region

  1. Saturation
  2. Negative resistance
  3. Cut-off
  4. None of the above

Answer : 2

Q24. A diac is turned on by …………………

  1. A breakover voltage
  2. Gate voltage
  3. Gate current
  4. None of the above

Answer : 1

Q25. The device that exhibits negative resistance region is ………………..

  1. Diac
  2. Triac
  3. Transistor
  4. UJT

Answer : 4

Q26. The UJT may be used as ……………….

  1. Am amplifier
  2. A sawtooth generator
  3. A rectifier
  4. None of the above

Answer : 2

Q27. A diac is simply ………………

  1. A single junction device
  2. A three junction device
  3. A triac without gate terminal
  4. None of the above

Answer : 3

Q28. After peak point, the UJT operates in the ……………. region

  1. Cut-off
  2. Saturation
  3. Negative resistance
  4. None of the above

Answer : 3

Q29. Which of the following is not a characteristic of UJT?

  1. Intrinsic stand off ratio
  2. Negative resistance
  3. Peak-point voltage
  4. Bilateral conduction

Answer : 4

Q30. The triac is …………….

  1. Like a bidirectional SCR
  2. A four-terminal device
  3. Not a thyristor
  4. Answers (1) and (2)

Answer : 1