Multiple Choice Questions and Answers on Stress Management

Multiple Choice Questions and Answers on Stress Management

The questions and answers on stress management have been designed in such a way that you will learn the subject in the process of answering the questions.

Q1. Which of the following statements is true

  1. In small quantities, stress is good
  2. Too much stress is harmful
  3. All stress is bad
  4. Only ‘A’ & ‘B’ are right

Answer : D

Q2. Stress management is about learning

  1. How to avoid the pressures of life
  2. How to develop skills that would enhance our body’s adjustment when we are subjected to the pressures of life
  3. Both ‘A’ & ‘B’ are true
  4. None of the above

Answer : B

Q3. Which of the following statements is true about stress management

  1. Stress management is learning about the connection between mind and body
  2. Stress management helps us control our health in a positive sense
  3. Stress management teaches us to avoid all kinds of stress
  4. Only ‘A’ & ‘B’ are right

Answer : D

Q4. Which of the following are the basic sources of stress

  1. The Environment
  2. Social Stressors
  3. Physiological
  4. Thoughts
  5. All of the above

Answer : E

Q5. Examples of environmental stressors are

  1. Weather
  2. Traffic
  3. Financial problems
  4. Substandard housing
  5. Only ‘A’ , ‘B’ & ‘D’ are right

Answer : E

Q6. Examples of social stressors are

  1. Financial problems
  2. Divorce
  3. Loss of a loved one
  4. Job interviews
  5. All of the above

Answer : E

Q7. Examples of physiological stressors are

  1. Menopause
  2. Giving birth
  3. Sleep disturbances
  4. Relationship problems
  5. Only ‘A’ , ‘B’, & ‘C’ are true

Answer : E

Q8. The following are the characteristics of Positive Stress

  1. It improves performance
  2. It feels exciting
  3. It motivates
  4. All of the above

Answer : D

Q9. The following are the characteristics of Negative Stress

  1. It causes anxiety
  2. It feels unpleasant
  3. It decreases performance
  4. All of the above

Answer : D

Q10. Which of the following statements is true

  1. Positive stress is short-term
  2. Negative stress can be short or long-term
  3. Negative stress can lead to mental as well as physical problems
  4. Negative stress is perceived within our coping abilities
  5. All of the above
  6. All except ‘D’ is true

Answer : D

Q11. The following are the examples of negative stressors

  1. Unemployment
  2. Legal problems
  3. Divorce
  4. All of the above

Answer : D

Q12. The following are the examples of positive stressors

  1. New job
  2. Having a child
  3. Buying a home
  4. All of the above

Answer : D

Q13. Which of the following statements is true

  1. Habitual behaviour patterns like over scheduling, procrastination, etc. Can cause negative stress
  2. Thoughts like fear, worrying about future etc. can cause negative stress
  3. Both ‘A’ & ‘B’ are true
  4. None of the above

Answer : C

Q14. Which of the following are the physical symptoms of anxiety

  1. Racing heart
  2. Sweaty palms
  3. Flushed cheeks
  4. All of the above

Answer : D

Q15. What are the behavioural reactions to anxiety

  1. Avoiding situation where there are chances of experiencing anxiety
  2. Escaping situations when feelings of anxiety begin
  3. Both ‘A’ and ‘B’ are true
  4. None of the above

Answer : C

Q16. Anxiety can cause the following moods

  1. Irritable
  2. Nervous
  3. Panicky
  4. Anxious
  5. All of the above

Answer : E

Q17. What thoughts come to the mind when you’re under negative stress

  1. You think that you can cope with the situation
  2. You think that you cannot cope with the situation
  3. You think that everything will get fine eventually
  4. You think that you will get hep immediately

Answer : B

Q18. The symptoms of stress can be divided in to the following categories

  1. Cognitive
  2. Emotional
  3. Physical
  4. Behavioural
  5. All of the above

Answer : E

Q19. Which of the following statements is true

  1. Moodiness is a cognitive symptom of stress
  2. Moodiness is an emotional symptom of stress
  3. Poor judgement is an emotional symptom of stress
  4. Agitation is cognitive symptom of stress

Answer : B

Q20. The following are true about the behavioural symptoms of stress

  1. The subject’s starts eating more or less
  2. The subject starts sleeping more or less
  3. The subject isolates himself/herself from others
  4. All of the above

Answer : D

Q21. Aches, shallow breathing and sweating, frequent colds are

  1. Physical symptoms of stress
  2. Behavioural symptoms of stress
  3. Emotional symptoms of stress
  4. Cognitive symptoms of stress

Answer : A

Q22. The following are true about the effects of stress

  1. Hair loss and baldness
  2. Spasmodic pains in the neck and shoulders
  3. Hypertension
  4. All of the above

Answer : D

Q23. What are the questions you need to ask yourself while you are assessing yourself for stress

  1. Where do you feel stress in your body
  2. How do you know when you are stress
  3. How do you react to stress
  4. All of the above

Answer : D

Q24. Who was the first to describe the “fight or flight response”

  1. Walter B. Cannon
  2. Sigmund Freud
  3. Atkinson Potter
  4. Mrunal Sengupta

Answer : A

Q25. Which of the following are true in relation to Relaxation Response

  1. It is a physical state of deep rest
  2. Eliciting this reduces your metabolism
  3. Eliciting this reduces your blood pressure
  4. All of the above

Answer : D

Q26. Which of the following is true about eliciting the relaxation response

  1. Repetition of a word
  2. Passive disregard of everyday thoughts
  3. Both ‘A’ & ‘B’ are true
  4. Doing weight training

Answer : C

Q27. Which of the following Mindfulness meditation techniques can help relieve stress

  1. Body Scan
  2. Walking Meditation
  3. Mindful Eating
  4. All of the above

Answer : D

Q28. Which of the following are true about ‘mini-relaxation exercises’

  1. You can do them anywhere
  2. You can do them without eliciting attention from others around you
  3. It is most beneficial if you do it on a regular basis
  4. All of the above

Answer : D

Q29. Which of the following is true about ‘deep breathing relaxation technique’

  1. It can be self-taught
  2. It releases tension from the body and clears your mind
  3. You have to do this under-water
  4. Only ‘A’ & ‘B’ are true

Answer : D

Q30. Which of the following are true about the ‘Guided Imagery’ technique

  1. It is like vivid daydreaming
  2. You need a hypnotist for this technique
  3. You need to rest in a sleeping posture
  4. All of the above

Answer : A

Q31. Which of the following are stress busters

  1. Trying to find something funny in a difficult situation
  2. Developing a support network
  3. Taking a mindful walk
  4. All of the above

Answer : D