Materials and Components Objective Questions and Answers

Materials and Components Objective Questions and Answers

PCBWay

Practice lots of multiple choice questions and answers in Material and Components .

JAK Electronics

Q1. For isotopes of an element

  1. They are atoms of the same atomic number with different mass
  2. The only difference in composition between isotopes of the same element is the number of neutrons in the nucleus
  3. The atomic weight of an element is an average of the weight of the isotopes of the element in the proportions in which they normally occur in nature
  4. All of these

Answer : d

Q2. Best characterizes electron affinity is

  1. Neutral atoms with unfilled orbitals having repulsion for electrons
  2. Neutral atoms of noble gases having attraction for electrons
  3. Neutral atoms with unfilled orbitals having attraction for electrons
  4. Atoms that lie to the upper left of the periodic table

Answer : c

Q3. The instrument which may be used to measure the optical activity of compounds is

  1. Infrared spectrometer
  2. Atomic absorption spectrometer
  3. Polarimeter
  4. Fluoroscope

Answer : c

Q4. The excitation of outer electrons in atoms and molecules is associated with which of the following bands of radiation?

  1. X-rays
  2. Gamma rays
  3. Ultra violet
  4. Infrared

Answer : c

Q5. The emission of an alpha particle from the nuclear of 226Ra88 will yield

  1. 223Ra86
  2. 222Ra86
  3. 222Ra88
  4. 222Ra88

Answer : b

Q6. Which of the following is a polymer

  1. Plastic
  2. Glycogen
  3. Starch
  4. All of these

Answer : c

Q7. Which of the following statements is correct

  1. Copper has partially filled conduction band
  2. Diamond has completely filled conduction band but empty valence band
  3. Silicon has a partially filled conduction band and an empty valence band
  4. The energy gap between conduction and valence bands in diamond is smaller than in silicon

Answer : a

Q8. Polarisation is a measure of

  1. Dielectric constant per unit volume
  2. Voltage gradient to produce electrical breakout
  3. Product of charge and distance
  4. Excess charge density

Answer : a

Q9. Ultra violet radiation is emitted when electron jumps from an outer stationary orbit to

  1. First stationary orbit
  2. Second stationary orbit
  3. Third stationary orbit
  4. Fourth stationary orbit

Answer : a

Q10. N-type semiconductors are

  1. Negatively charged
  2. Produced when indium is added as an impurity to germanium
  3. Produced when phosphorous is added as an impurity to silicon
  4. None of these

Answer : c

Q11. EPROM is

  1. Ultraviolet-light erasable and electrically programmable
  2. Infrared-light erasable and electrically programmable
  3. Electrostatically erasable and electrically programmable
  4. Magnetically erasable and electrically programmable

Answer : a

Q12. Energy required to change the speed of one electron from rest to 0.6c is nearly

  1. 085 Mev
  2. 13 MeV
  3. 26 MeV
  4. 37 MeV

Answer : b

Q13. Brass is an alloy of

  1. Copper and tin
  2. Copper and zinc
  3. Copper and lead
  4. Lead and tin

Answer : b

Q14. Nonmetals when compared to metals

  1. Are less electronegative and have smaller atomic radii
  2. Have greater ionization energies and larger atomic radii
  3. Are more electronegative and have smaller atomic radii
  4. Have greater atomic radii and are more electronegative

Answer : c

Q15. Which of the following statements is true for isotopes

  1. They have different atomic numbers and the same atomic masses
  2. Their electronic configurations differ
  3. Slight differences in chemical behaviour of isotopes (called isotopic effects) influence rather the kind of reaction itself
  4. The first ones discovered were those of neon

Answer : d

Q16. Which of the following can be used as a jewel bearing material

  1. Corundum
  2. Argate
  3. Diamond
  4. All of these

Answer : d

Q17. For a lossless transmission line

  1. Series resistance is zero
  2. Shunt conductance is zero
  3. Both (a) and (b)
  4. None of these

Answer : c

Q18. The process that can be used to make the steel magnetically softer are

  1. Annealing
  2. Grain growth
  3. Decarburization
  4. All of these

Answer : d

Q19.Magnetostriction is the

  1. Induced magnetism
  2. Volume changes accompanying magentization
  3. Rate of magnetisation
  4. Rate of loss magnetism

Answer : b

Q20. Consider the following statements for relative dielectric constant

  1. It is dimensionless
  2. It is equal to unity for vacuum
  3. Its value for all substances is more than one

Of these the correct statements are

  1. 1 and 2 only
  2. 2 and 3 only
  3. 1 and 3 only
  4. 1,2 and 3

Answer: d

Q21. In a coaxial cable, braided copper is used as a

  1. Conductor
  2. Shield
  3. Dielectric
  4. Jacket

Answer : b

Q22. The orientational polarization is

  • Directly proportional to temperature
  • Inversely proportional to temperature
  • Inversely proportional to square of the permanent dipole moment
  • Directly proportional to square of the permanent dipole moment

Of these the correct statements are

  1. 1 and 3 only
  2. 2 and 3 only
  3. 1 and 4 only
  4. 2 and 4 only

Answer : d

Q23. If a piece of copper and another of germanium are cooled from room temperature to 80oK, then the resistance of

  1. Each of them increases
  2. Each of them decreases
  3. Copper increases and germanium decreases
  4. Copper decreases and germanium increases

Answer: d

Q24. The new material emerging from advances in biotechnology is

  1. PTEE
  2. Nylon
  3. Kevlar
  4. Poly 3-hydroxybutyrate

Answer : d

Q25. Which of the following gives piezo-electric effect

  1. Mu metal
  2. PVDF
  3. Sapphire
  4. Ferrites

Answer : b