PCBWay

Q 1. In a steam locomotive electric power is provided through

DRex Electronics

(A) Overhead wire
(B) Battery system
(C) Small turbo-generator
(D) Diesel engine generator

Answer: Option C

Q 2. The steam engine provided on steam locomotives is

(A) Single acting condensing type
(B) Single acting non-condensing type
(C) Double acting condensing type
(D) Double acting non-condensing type

Answer: Option B

Q 3. For given maximum axle load tractive efforts of A.C. locomotive will be

(A) Less than that of D.C. locomotive
(B) More than that of D.C. locomotive
(C) Equal to that of D.C. locomotive
(D) None of the above

Answer: Option B

Q 4. The rate of acceleration on sub-urban or urban services is restricted by the consideration of

(A) Engine power
(B) Track curves
(C) Passenger Discomfort
(D) Track size

Answer: Option C

Q 5. The resistance encountered by a train in motion is on account of

(A) Resistance offered by air
(B) Friction at the track
(C) Friction at various parts of the rolling stock
(D) All of the above

Answer: Option D

Q 6. Series motor is not suited for traction duty due to which of the following account?

(A) Less current drain on the heavy load torque
(B) Current surges after temporary switching off supply
(C) Self relieving property
(D) Commutating property at heavy load

Answer: Option B

Q 7. The return circuit for tramcars is through

(A) Neutral wire
(B) Rails
(C) Cables
(D) Common earthing

Answer: Option B

Q 8. Which of the following happens in Kando system?

(A) Three phase A.C. is converted into D.C.
(B) Single phase A.C. is converted into D.C.
(C) Single phase supply is converted into three phase system
(D) None of the above

Answer: Option C

Q 9. The braking retardation is usually in the range

(A) 0.15 to 0.30 km phps
(B) 0.30 to 0.6 km phps
(C) 0.6 to 2.4 km phps
(D) 3 to 5 km phps

Answer: Option D

Q 10. Automatic signalling is used for which of the following trains?

(A) Mail and express trains
(B) Superfast trains
(C) Suburban and Urban electric trains
(D) All trains

Answer: Option B

Q 11. Which of the following is the advantage of electric braking?

(A) It avoids wear of track
(B) Motor continues to remain loaded during braking
(C) It is instantaneous
(D) More heat is generated during braking

Answer: Option A

Q 12. Coefficient of adhesion is

(A)  High in case of D.C. traction than in the case of AC. traction
(B)  Low in case of D.C. traction than in the case of AC. traction
(C) Equal in both AC. and D.C. traction
(D) Any of the above

Answer: Option B

Q 13. The normal value of adhesion friction is

(A) 0.12
(B) 0.25
(C) 0.40
(D) 0.75

Answer: Option B

Q 14. Methods can bring the locomotive to dead stop.

(A) Plugging braking
(B) Rheostat braking
(C) Regenerative braking
(D) None of the above

Answer: Option A

Q 15. Locomotive having mono-motor bogies

(A) Has better coefficient of adhesion
(B) Are suited both for passenger as well as freight service
(C) Has better riding qualities due to the reduction of lateral forces
(D) Has all above qualities

Answer: Option D

Q 16. Specific energy consumption is affected by which of the following factors?

(A) Retardation and acceleration values
(B) Gradient
(C) Distance between stops
(D) All of the above

Answer: Option D

Q 17. _______ was the first city in India to adopt electric traction.

(A) Delhi
(B) Chennai
(C) Kolkata
(D) Mumbai

Answer: Option D

Q 18. Suri transmission is

(A) Electrical pneumatic
(B) Mechanical electrical
(C) Hydro mechanical
(D) Hydro pneumatic

Answer: Option C

Q 19. Watt-hours per tonne km is usually the specific energy consumption for suburban services.

(A) 15 – 20
(B) 50 -75
(C) 120 -150
(D) 160 – 200

Answer: Option B

Q 20. When a bogie negotiates a curve, reduction in adhesion occurs resulting in sliding. Thus sliding is acute when

(A) Wheel base of axles is more
(B) Degree of curvature is more
(C) Both (A) and (B)
(D) None of the above

Answer: Option C

Q 21. Overhead lines for power supply to tramcars are at a minimum height of

(A) 3 m
(B) 6 m
(C) 10 m
(D) 15 m

Answer: Option C

Q 22. Power for lighting in passenger coach, in a long distance electric train, is provided

(A) Directly through overhead electric line
(B) Through individual generator of bogie and batteries
(C) Through rails
(D) Through locomotive

Answer: Option B

Q 23. If the coefficient of adhesion on dry rails is 0.26, which of the following could be the value for wet rails?

(A) 0.3
(B) 0.26
(C) 0.225
(D) 0.16

Answer: Option D

Q 24. Which of the following is an advantage of electric traction over other methods of traction?

(A) Faster acceleration
(B) No pollution problems
(C) Better braking action
(D) All of the above

Answer: Option A

Q 25. _________ locomotive has the highest operational availability.

(A) Electric
(B) Diesel
(C) Steam
(D) All of the above

Answer: Option A

Q 26. In case of locomotives the tractive power is provided by

(A) Single cylinder double acting steam engine
(B) Double cylinder, single acting steam engine
(C) Double cylinder, double acting steam engine
(D) Single stage steam turbine

Answer: Option C

Q 27. The number of passenger coaches that can be attached to a diesel engine locomotive on broad gauge is usually restricted to

(A) 5
(B) 10
(C) 14
(D) 17

Answer: Option B

Q 28. Which of the following is the disadvantage of electric traction over other systems of traction?

(A) Corrosion problems in the underground pipe work
(B) Short time power failure interrupts traffic for hours
(C) High capital outlay in fixed installations beside route limitation
(D) Interference with communication lines

Answer: Option C

Q 29. Vacuum is created by which of the following?

(A) Vacuum pump
(B) Ejector
(C) Any of the above
(D) None of the above

Answer: Option C

Q 30. Energy consumption in propelling the train is required for which of the following?

(A) Work against the resistance to motion
(B) Work against gravity while moving up the gradient
(C) Acceleration
(D) All of the above

Answer: Option D

Q 31. Locomotives with monometer bogies have

(A) Uneven distribution of tractive effect
(B) Suitability for passenger as well as freight service
(C) Lot of skidding
(D) Low coefficient of adhesion

Answer: Option B

Q 32. For which of the following locomotives the maintenance requirements are the least?

(A) Steam locomotives
(B) Diesel locomotives
(C) Electric locomotives
(D) Equal in all of the above

Answer: Option B

Q 33. The coasting retardation is around

(A) 0.16 km phps
(B) 1.6 km phps
(C) 16 km phps
(D) 40 km phps

Answer: Option A

Q 34. Which of the following is the voltage for single phase A.C. system?

(A) 22 V
(B) 440 V
(C) 5 kV
(D) 15 kV

Answer: Option A

Q 35. The horsepower of steam locomotives is

(A) Up to 1500
(B) 1500 to 2000
(C) 2000 to 3000
(D) 3000 to 4000

Answer: Option A

Q 36. Overload capacity of diesel engines is usually restricted to

(A) 2 percent
(B) 10 percent
(C) 20 percent
(D) 40 percent

Answer: Option A

Q 37. The speed of a superfast train is

(A) 60 kmph
(B) 75 kmph
(C) 100 kmph
(D) More than 100 kmph

Answer: Option D

Q 38. Coefficient of adhesion reduces due to the presence of which of the following?

(A) Sand on rails
(B) Dew on rails
(C) Oil on the rails
(D) Both (B) and (C)

Answer: Option D

Q 39. The friction at the track is proportional to

(A) 1/speed
(B) 1/(speed)2
(C) Speed
(D) None of the above

Answer: Option C

Q 40. Battery operated trucks are used in

(A) Steel mills
(B) Power stations
(C) Narrow gauge traction
(D) Factories for material transportation

Answer: Option D

Q 41. In main line service as compared to urban and suburban service

(A) Distance between the stops is more
(B) Maximum speed reached is high
(C) Acceleration and retardation rates are low
(D) All of the above

Answer: Option D

Q 42. Specific energy consumption is least in _______ service.

(A) Main line
(B) Urban
(C) Suburban
(D) None of these

Answer: Option A

Q 43. The rate of acceleration on suburban or urban service is in the range

(A) 0.2 to 0.5 km phps
(B) 1.6 to 4.0 km phps
(C) 5 to 10 km phps
(D) 15 to 25 km phps

Answer: Option B

Q 44. Long distance railways use which of the following?

(A) 200 V D.C.
(B) 25 kV single phase A.C.
(C) 25 kV two phase A.C.
(D) 25 kV three phase A.C.

Answer: Option B

Q 45. In tramways which of the following motors is used?

(A) D.C. shunt motor
(B) D.C. series motor
(C) A.C. three phase motor
(D) AC. single phase capacitor start motor

Answer: Option B

Q 46. The wheels of a train, engine as well as bogies, are slightly tapered to

(A) Reduce friction
(B) Increase friction
(C) Facilitate braking
(D) Facilitate in taking turns

Answer: Option D

Q 47. Due to which of the following coefficient of adhesion improves?

(A) Rust on the rails
(B) Dust on the rails
(C) Sand on the rails
(D) All of the above

Answer: Option D

Q 48. The specific energy consumption of a train depends on which of the following?

(A) Acceleration and retardation
(B) Gradient
(C) Distance covered
(D) All of the above

Answer: Option D

Q 49. For three-phase induction motors which of the following is the least efficient method of speed control?

(A) Cascade control
(B) Pole changing
(C) Rheostat control
(D) Combination of cascade and pole changing

Answer: Option C

Q 50. In case of ________ free running and coasting periods are generally long.

(A) Mainline service
(B) Urban service
(C) Suburban service
(D) All of the above

Answer: Option A

Q 51. Which of the following methods is used to control speed of 25 kV, 50 Hz single phase traction?

(A) Reduced current method
(B) Tap changing control of transformer
(C) Series parallel operation of motors
(D) All of the above

Answer: Option B

Q 52. Main traction systems used in India are, those using

(A) Electric locomotives
(B) Diesel engine locomotives
(C) Steam engine locomotives
(D) All of the above

Answer: Option D

Q 53. In case of steam engines the steam pressure is

(A) 1 to 4 kgf/cm2
(B) 5 to 8 kgf/cm2
(C) 10 to 15 kgf/cm2
(D) 25 to 35 kgf/cm2

Answer: Option C

Q 54. Which of the following braking systems on the locomotives is costly?

(A) Regenerative braking on electric locomotives
(B) Vacuum braking on diesel locomotives
(C) Vacuum braking on steam locomotives
(D) All braking systems are equally costly

Answer: Option A

Q 55. Which of the following braking systems is used on steam locomotives?

(A) Hydraulic system
(B) Pneumatic system
(C) Vacuum system
(D) None of the above

Answer: Option C

Q 56. Specific energy consumption becomes

(A) More on steeper gradient
(B) More with high train resistance
(C) Less if distance between stops is more
(D) All of the above

Answer: Option D

Q 57. In India, electrification of railway track was done for the first time in which of the following years?

(A) 1820 – 1825
(B) 1880 – 1885
(C) 1925 – 1932
(D) 1947 – 1954

Answer: Option C

Q 58. In India diesel locomotives are manufactured at

(A) Ajmer
(B) Varanasi
(C) Bangalore
(D) Jamalpur

Answer: Option B

Q 59. Electric locomotives in India are manufactured at

(A) Jamalpur
(B) Bangalore
(C) Chittaranjan
(D) Gorakhpur

Answer: Option C

Q 60. The pulsating torque exerted by steam locomotives causes which of the following?

(A) Jolting and skidding
(B) Hammer blow
(C) Pitching
(D) All of the above

Answer: Option A

Q 61. For diesel locomotives the range of horsepower is

(A) 50 to 200
(B) 500 to 1000
(C) 1500 to 2500
(D) 3000 to 5000

Answer: Option C

Q 62. The overall efficiency of steam locomotive is around

(A) 5 to 10 percent
(B) 15 to 20 percent
(C) 25 to 35 percent
(D) 35 to 45 percent

Answer: Option A

Q 63. Which of the following drives is suitable for mines where explosive gas exists?

(A) Steam engine
(B) Diesel engine
(C) Battery locomotive
(D) Any of the above

Answer: Option C

Q 64. The efficiency of diesel locomotives is nearly

(A) 20 to 25 percent
(B) 30 to 40 percent
(C) 45 to 55 percent
(D) 60 to 70 percent

Answer: Option A

Q 65. Which of the following state capitals is not on broad gauge track?

(A) Lucknow
(B) Bhopal
(C) Jaipur
(D) Chandigarh

Answer: Option C

Q 66. Tractive effort is required to

(A) Overcome the gravity component of train mass
(B) Overcome friction, windage and curve resistance
(C) Accelerate the train mass
(D) Do all of the above

Answer: Option D

Q 67. Quadrilateral speed-time curve pertains to which of the following services?

(A) Main line service
(B) Urban service
(C) Suburban service
(D) Urban and suburban service

Answer: Option D

Q 68. Speed-time curve of main line service differs from those of urban and suburban services on following account

(A) It has longer free running period
(B) It has longer coasting period
(C) Accelerating and braking periods are comparatively smaller
(D) All of the above

Answer: Option D

Q 69. The value of coefficient of adhesion will be high when rails are

(A) Greased
(B) Wet
(C) Sprayed with oil
(D) Cleaned with sand

Answer: Option D

Q 70. The voltage used for suburban trains in D.C. system is usually

(A) 12 V
(B) 24 V
(C) 220 V
(D) 600 to 750 V

Answer: Option D

Q 71. An ideal traction system should have

(A) Easy speed control
(B) High starting tractive effort
(C) Equipment capable of withstanding large temporary loads
(D) All of the above

Answer: Option D

Q 72. ________ have maximum unbalanced forces

(A) Diesel saunters
(B) Steam locomotives
(C) Electric locomotives
(D) Diesel locomotives

Answer: Option B

Q 73.  _______ frequency is not common in low frequency traction system

(A) 40 Hz
(B) 25 Hz
(C) 16 Hz
(D) None of these

Answer: Option A

Q 74. For 25 kV single phase system power supply frequency is

(A) 60 Hz
(B) 50 Hz
(C) 25 Hz
(D) 16 Hz

Answer: Option B

Q 75. In case of a steam engine an average coal consumption per km is nearly

(A) 150 to 175 kg
(B) 100 to 120 kg
(C) 60 to 80 kg
(D) 28 to 30 kg

Answer: Option D