Multiple Choice Questions and Answers on Semiconductor Theory

Q21. A forward biased pn junction diode has a resistance of the order of

  1. Ω
  2. None of the above

Answer : 1

Q22. The battery connections required to forward bias a pn junction are ……

  1. +ve terminal to p and –ve terminal to n
  2. -ve terminal to p and +ve terminal to n
  3. -ve terminal to p and –ve terminal to n
  4. None of the above

Answer : 1

Q23. The barrier voltage at a pn junction for germanium is about ………

  1. 5 V
  2. 3 V
  3. Zero
  4. 3 V

Answer : 4

Q24. In the depletion region of a pn junction, there is a shortage of ……..

  1. Acceptor ions
  2. Holes and electrons
  3. Donor ions
  4. None of the above

Answer : 2

Q25. A reverse bias pn junction has …………

  1. Very narrow depletion layer
  2. Almost no current
  3. Very low resistance
  4. Large current flow

Answer : 2

Q26. A pn junction acts as a ……….

  1. Controlled switch
  2. Bidirectional switch
  3. Unidirectional switch
  4. None of the above

Answer : 3

Q27. A reverse biased pn junction has resistance of the order of

  1. Ω
  2. None of the above

Answer : 3

Q28. The leakage current across a pn junction is due to …………..

  1. Minority carriers
  2. Majority carriers
  3. Junction capacitance
  4. None of the above

Answer : 1

Q29. When the temperature of an extrinsic semiconductor is increased, the pronounced effect is on……

  1. Junction capacitance
  2. Minority carriers
  3. Majority carriers
  4. None of the above

Answer : 2

Q30. With forward bias to a pn junction , the width of depletion layer ………

  1. Decreases
  2. Increases
  3. Remains the same
  4. None of the above

Answer : 1