Multiple Choice Questions and Answers on Solid State Switching Circuits

Multiple Choice Questions and Answers on Solid State Switching Circuits

PCBWay

In addition to reading the questions and answers on my site, I would suggest you to check the following, on amazon, as well:

DRex Electronics

Q1. A switch has ………………

  1. One state
  2. Two states
  3. Three states
  4. None of the above

Answer : 2

Q2. A relay is ……….. switch

  1. A mechanical
  2. An electronic
  3. An electromechanical
  4. None of the above

Answer : 3

Q3. The switch that has the fastest speed of operation is ………….. switch

  1. Electronic
  2. Mechanical
  3. Electromechanical
  4. None of the above

Answer : 1

Q4. The most inexpensive switch is ………….. switch

  1. Electronic
  2. Mechanical
  3. Electromechanical
  4. None of the above

Answer : 1

Q5. The main disadvantage of a mechanical switch is that it………….

  1. Is operated mechanically
  2. Is costly
  3. Has high inertia
  4. None of the above

Answer : 3

Q6. When a transistor is driven to saturation, ideally the output is ………………

  1. VCC
  2. 0
  3. VCC/2
  4. 2VCC

Answer : 2

Q7. The maximum speed of electronic switch can be ………….. operations per second

  1. 104
  2. 10
  3. 1000
  4. 109

Answer : 4

Q8. A relay is superior to a mechanical switch because it ……………

  1. Is relatively inexpensive
  2. Does not require moving contacts
  3. Combines control with power amplification
  4. None of the above

Answer : 3

Q9. When a transistor is driven to cut off, ideally the output is …………..

  1. VCC
  2. 0
  3. VCC/2
  4. VCC/3

Answer : 1

Q10. ………………. multivibrator is a square wave oscillator

  1. Monostable
  2. Astable
  3. Bistable
  4. None of the above

Answer : 2

Q11. An astable multivibrator has ………….

  1. One stable state
  2. Two stable states
  3. No stable state
  4. None of the above

Answer : 3

Q12. If d.c. supply of 10 V is fed to a differentiating circuit, then output will be …….

  1. 20 V
  2. 10 V
  3. 0 V
  4. None of the above

Answer : 3

Q13. If the input to a differentiating circuit is a saw-tooth wave, then output will be ………….

  1. Square
  2. Triangular
  3. Sine
  4. Rectangular

Answer : 4

Q14. A bistable multivibrator has …………..

  1. Two stable states
  2. One stable state
  3. No stable state
  4. None of the above

Answer : 1

Q15. If a square wave is fed to a differentiating circuit, the output will be …………

  1. Sine wave
  2. Sharp narrow pulses
  3. Rectangular wave
  4. Triangular wave

Answer : 2

Q16. An integrating circuit is a simple RC series circuit with output taken across ………

  1. Both R and C
  2. R
  3. C
  4. None of the above

Answer : 3

Q17. For an integrating circuit to be effective , the RC product should be ………. the time period of the input wave

  1. 5 times greater than
  2. 5 times smaller than
  3. Equal to
  4. At least 10 times greater than

Answer : 4

Q18. A differentiating circuit is a simple RC circuit with output taken across …………..

  1. R
  2. C
  3. Both R and C
  4. None of the above

Answer : 1

Q19. A monostable vibrator has …………..

  1. No stable state
  2. One stable state
  3. Two stable states
  4. None of the above

Answer : 2

Q20. The multivibrator which generates square wave of its own is the ………… multivibrator

  1. Monostable
  2. Bistable
  3. Astable
  4. None of the above

Answer : 3

Q21. For a differentiating circuit to be effective, the RC product should be ………… the time period of the input wave

  1. Equal to
  2. 5 times greater than
  3. 5 times smaller than
  4. At least 10 times greater than

Answer : 4

Q22. When a rectangular voltage waveform is applied to a capacitor, then the current waveform is ……………

  1. Rectangular
  2. Sinusoidal
  3. Sawtooth
  4. Square

Answer : 1

Q23. The positive clipper is that which removes the …………………. half-cycles of the input voltage.

  1. Negative
  2. Positive
  3. Both positive and negative
  4. None of the above

Answer : 2

Q24. A clamping circuits adds ………………… component to the signal

  1. c.
  2. c.
  3. both d.c. and a.c.
  4. none of the above

Answer : 1

Q25. One would find a clamping circuit in ………………..

  1. Receiving antenna
  2. Radio transmitter
  3. Radio receiver
  4. Television receiver

Answer : 4

Q26. When a transistor is used as an amplifier, it is operated in the ……………… region

  1. Off
  2. Saturation
  3. Active
  4. None of the above

Answer : 3

Q27. When the transistor (CE arrangement) is in the cut off region, the collector current is ……………..

  1. ICBO
  2. ICEO
  3. (β + 1) ICEO
  4. IC(sat)

Answer : 2

Q28. A negative clipper removes the ……………… half-cycles of the input voltage

  1. Negative
  2. Positive
  3. Both positive and negative
  4. None of the above

Answer : 1

Q29. If the input to an integrating circuit is a succession of alternating positive and negative pulses of very short duration, the output will be …………… wave

  1. Rectangular
  2. Triangular
  3. Sine
  4. Square

Answer : 4

Q30. In a multivibrator, we have ………. feedback.

  1. Negative
  2. 100 % positive
  3. Both positive and negative
  4. None of the above

Answer : 2

Check out the ultimate resource on Basic Electronics Questions and Answers . With hundreds of chapter-wise questions & answers on Basic Electronics, this is the most comprehensive question bank on the entire internet.

In addition to reading the questions and answers on my site, I would suggest you to check the following, on amazon, as well: