Multiple Choice Questions and Answers on The Gupta Empire

MCQ on The Gupta Empire

PCBWay

Question 1 : Who was the founder of the Gupta Dynasty

JAK Electronics

A) Samudragupta

B) Kumaragupta

C) Skandagupta

D) Srigupta

Answer : D (Srigupta)

Question 2 : Who has been complimented as the ‘Indian Napoleaon’ by the historian VA Smith

A) Samudragupta

B) Srigupta

C) Skandagupta

D) Kumaragupta

Answer : A (Samudragupta)

Question 3 : The court of which ruler was adorned by numerous scholars known as ‘Navratnas’

A) Chandragupta II

B) Samudragupta

C) Srigupta

D) None of the above

Answer : A (Chandragupta II)

Question 4 : Fa-Hein, the Chinese Buddhist Monk, visited India during the reign of which ruler

A) Srigupta

B) Ghatotkach Gupta

C) Samudragupta

D) Chandragupta II

Answer : D (Chandragupta II)

Question 5 : Nalanda University was built by which king

A) Kumaragupta

B) Chandragupta II

C) Samudragupta

D) Skandagupta

Answer : A (Kumaragupta)

Question 6 : Who is the author of Brihat Samhita

A) Kalidasa

B) Varahamihira

C) Vagabhata

D) Aryabhatta

Answer : B (Varahamihira)

Question 7 : Who is the author of Abhigyan Shakuntalam

A) Varahamihira

B) Vagabhata

C) Kalidasa

D) Aryabhatta

Answer : C (Kalidasa)

Question 8 : Which of the following is wrongly matched

A) Nitisara – Kamandaka

B) Kamasutra – Vatsyayana

C) Prayaga Prasasti – Kalidasa

D) Kavyadarsha – Dandin

Answer : C (Prayag Prasasti – Kalidasa)

Question 9 : Harisena was the court poet of which ruler

A) Samudragupta

B) Skandagupta

C) Kumaragupta

D) None of the above

Answer : A (Samudragupta)

Question 10 : Which of the following is false

A) Hiuen Tsang was a student of Nalanda University

B) Skandagupta defeated the Huna armies as indicated by the Bhittari Stone Inscription

C) Varahamihira in his book ‘Brihat Samhita’ stated the the Moon rotates around the Earth and the earth rotates around the sun.

D) None of the above

Answer : D (None of the above)

Question 11 : Who is the author of Hitopadesha

A) Vishnu Sharma

B) Narayan Pandit

C) Aryabhatta

D) Bhamah

Answer : B (Narayan Pandit)

Question 12 :  Who is the author of Panchatantra

A) Vishnu Sharma

B) Narayan Pandit

C) Aryabhatta

D) Bhamah

Answer : A (Vishu Sharma)

Question 13 : Which gupta king has been described as ‘ the hero of hundred battles ‘ 

A) Samudragupta

B) Chandragupta II

C) Kumaragupta

D) Srigupta

Answer : A (Samudragupta)

Question 14 : Which gupta king has been mentioned as Kaviraj

A) Samudragupta

B) Chandragupta I

C) Chandragupta II

D) Kumaragupta

Answer : A (Samudragupta)

Question 15 : Who is the author of Mudrarakshasha

A) Bhasa

B) Kalidasa

C) Vishakhadatta

D) Harisena

Answer : C (Vishakhadatta)