Multiple Choice Questions and Answers on Transistor Tuned Amplifiers

Multiple Choice Questions and Answers on Transistor Tuned Amplifiers

Q1. A tuned amplifier uses ……………. load

  1. Resistive
  2. Capacitive
  3. LC tank
  4. Inductive

Answer : 3

Q2. A tuned amplifier is generally operated in ……………. operation

  1. Class A
  2. Class C
  3. Class B
  4. None of the above

Answer : 2

Q3. A tuned amplifier is used in …………… applications

  1. Radio frequency
  2. Low frequency
  3. Audio frequency
  4. None of the above

Answer : 1

Q4. Frequencies above …………… kHz are called radio frequencies

  1. 2
  2. 10
  3. 50
  4. 200

Answer : 4

Q5. At series or parallel resonance, the circuit power factor is …………..

  1. 0
  2. 5
  3. 1
  4. 8

Answer : 3

Q6. The voltage gain of a tuned amplifier is ……………. at resonant frequency

  1. Minimum
  2. Maximum
  3. Half-way between maximum and minimum
  4. Zero

Answer : 2

Q7. At parallel resonance, the line current is ……………….

  1. Minimum
  2. Maximum
  3. Quite large
  4. None of the above

Answer : 1

Q8. At series resonance, the circuit offers …………….. impedance

  1. Zero
  2. Maximum
  3. Minimum
  4. None of the above

Answer : 3

Q9. A resonant circuit contains ……………… elements

  1. R and L only
  2. R and C only
  3. Only R
  4. L and C

Answer : 4

Q10. At series or parallel resonance, the circuit behaves as a …………….. load

  1. Capacitive
  2. Resistive
  3. Inductive
  4. None of the above

Answer : 2

Q11. At series resonance, voltage across L is ………………. voltage across C

  1. Equal to but opposite in phase to
  2. Equal to but in phase with
  3. Greater than but in phase with
  4. Less than but in phase with

Answer : 1

Q12. When either L or C is increased, the resonant frequency of LC circuit ……………

  1. Remains the same
  2. Increases
  3. Decreases
  4. Insufficient data

Answer : 3

Q13. At parallel resonance, the net reactive component circuit current is …………

  1. Capacitive
  2. Zero
  3. Inductive
  4. None of the above

Answer : 2

Q14. In parallel resonance, the circuit impedance is …………..

  1. C/LR
  2. R/LC
  3. CR/L
  4. L/CR

Answer : 4

Q15. In a parallel LC circuit, if the input signal frequency is increased above resonant frequency then …………………..

  1. XL increases and XC decreases
  2. XL decreases and XC increases
  3. Both XL and XC increase
  4. Both XL and XC decrease

Answer : 1

Q16. The Q of an LC circuit is given by ………………….

  1. 2πfr x R
  2. R / 2πfrL
  3. 2πfrL / R
  4. R2/2πfrL

Answer : 3

Q17. If Q of an LC circuit increases, then bandwidth …………………

  1. Increases
  2. Decreases
  3. Remains the same
  4. Insufficient data

Answer : 2

Q18. At series resonance, the net reactive component of circuit current is ……………….

  1. Zero
  2. Inductive
  3. Capacitive
  4. None of the above

Answer : 1

Q19. The dimensions of L/CR are that of …………….

  1. Farad
  2. Henry
  3. Ohm
  4. None of the above

Answer : 3

Q20. If L/C ratio of a parallel LC circuit is increased, the Q of the circuit ……………..

  1. Is decreased
  2. Is increased
  3. Remains the same
  4. None of the above

Answer : 2

Q21. At series resonance, the phase angle between applied voltage and circuit is ………..

  1. 90o
  2. 180o
  3. 0o
  4. None of the above

Answer : 3

Q22.  At parallel resonance, the ratio L/C is …………….

  1. Very large
  2. Zero
  3. Small
  4. None of the above

Answer : 1

Q23. If the resistance of a tuned circuit is increased, the Q of the circuit ………….

  1. Is increased
  2. Is decreased
  3. Remains the same
  4. None of the above

Answer : 2

Q24. The Q of a tuned circuit refers to the property of …………..

  1. Sensitivity
  2. Fidelity
  3. Selectivity
  4. None of the above

Answer : 3

Q25. At parallel resonance, the phase angle between the applied voltage and circuit current is …………….

  1. 90o
  2. 180o
  3. 0o
  4. None of the above

Answer : 3

Q26. In a parallel LC circuit, if the signal frequency is decreased below the resonant frequency, then ……………

  1. XL decreases and XC increases
  2. XL increases and XC decreases
  3. Line current becomes minimum
  4. None of the above

Answer : 1

Q27. In series resonance, there is ………………

  1. Voltage amplification
  2. Current amplification
  3. Both voltage and current amplification
  4. None of the above

Answer : 1

Q28. The Q of a tuned amplifier is generally …………….

  1. Less than 5
  2. Less than 10
  3. More than 10
  4. None of the above

Answer : 3

Q29. The Q of a tuned amplifier is 50. If the resonant frequency for the amplifier is 1000kHZ, then bandwidth is …………

  1. 10kHz
  2. 40 kHz
  3. 30 kHz
  4. 20 kHz

Answer : 4

Q30. In the above question, what are the values of cut-off frequencies?

  1. 140 kHz , 60 kHz
  2. 1020 kHz , 980 kHz
  3. 1030 kHz , 970 kHz
  4. None of the above

Answer : 2

Q31. For frequencies above the resonant frequency, a parallel LC circuit behaves as a ……………. load

  1. Capacitive
  2. Resistive
  3. Inductive
  4. None of the above

Answer : 1

Q32. In parallel resonance, there is …………

  1. Both voltage and current amplification
  2. Voltage amplifications
  3. Current amplification
  4. None of the above

Answer : 3

Q33. For frequencies below resonant frequency, a series LC circuit behaves as a ………… load

  1. Resistive
  2. Capacitive
  3. Inductive
  4. None of the above

Answer : 2

Q34. If a high degree of selectivity is desired, then double-tuned circuit should have …………. coupling

  1. Loose
  2. Tight
  3. Critical
  4. None of the above

Answer : 1

Q35. In the double tuned circuit, if the mutual inductance between the two tuned circuits is decreased, the level of resonance curve ………..

  1. Remains the same
  2. Is lowered
  3. Is raised
  4. None of the above

Answer : 3

Q36. For frequencies above the resonant frequency , a series LC circuit behaves as a ………….. load

  1. Resistive
  2. Inductive
  3. Capacitive
  4. None of the above

Answer : 2

Q37. Double tuned circuits are used in ……………. stages of a radio receiver

  1. IF
  2. Audio
  3. Output
  4. None of the above

Answer : 1

Q38. A class C amplifier always drives ………. load

  1. A pure resistive
  2. A pure inductive
  3. A pure capacitive
  4. A resonant tank

Answer : 4

Q39. Tuned class C amplifiers are used for RF signals of ………………

  1. Low power
  2. High power
  3. Very high power
  4. None of the above

Answer : 4

Q40. For frequencies below the resonant frequency , a parallel  LC circuit behaves as a …………… load

  1. Inductive
  2. Resistive
  3. Capacitive
  4. None of the above

Answer : 1

Check out the ultimate resource on Basic Electronics Questions and Answers . With hundreds of chapter-wise questions & answers on Basic Electronics, this is the most comprehensive question bank on the entire internet.