Multiple Choice Questions and Answers on Wireless Communication

Multiple Choice Questions and Answers on Wireless Communication

PCBWay

Q1. Wireless communication is used to…

A. enable billions of people to connect to the internet
B. lower the cost of network infrastructure
C. make services more inexpensive
D. all of the above

Answer: D

Q2. Which of the following is a disadvantage of using wireless communication?

A. Wireless communication has a shorter range than traditional communications
B. Wireless communication can be hampered by interference from other wireless devices
C. Interference can cause signal loss or disturbances in wireless communication
D. All of the above

Answer: D

Q3. Which of the following is not an example of wireless communication?

A. Landline
B. Near-field communication
C. Infrared communication
D. None of the above

Answer: A

Q4. Which of the following is an example of wireless communication?

A. LAN
B. WAN
C. PAN
D. All of the above

Answer: D

Q5. Various air interface formats used by EDGE  are also known as….

A. modulating and coding scheme
B. coding scheme
C. modulating air interface
D. air interface coding scheme

Answer: A

Q6. Which of the following is a disadvantage of using wireless communication?

A. Wireless communication has a shorter range than traditional communications
B. Wireless communication can be hampered by interference from other wireless devices
C. Interference can cause signal loss or disturbances in wireless communication
D. All of the above

Answer: D

Q7 . Cordless telephone system will not work under which of the following condition ?

A. within a home
B. within a building
C. within campus
D. within a city

Answer: D

Q8. _____ is the most widely used model for signal prediction in urban areas.

A. Okumura model
B. Attenuation factor model
C. Ericsson Multiple Breakpoint Model
D. Log distance path loss model

Answer: A

Q9. _____ is a 2G standard used in Japan.

A. IS-136
B. GSM
C. PDC
D. AMPS

Answer: C

Q10. In a paging system, the message can be in which of the following form?

A. Text
B. Voice
C. Tones
D. All of the above

Answer: D

Q11. Paging systems are primarily used for ____ communication.

A. one-way
B. two-way
C. both A and B
D. None of the above

Answer : A

Q12. What is the coverage area of a basic paging system?

A. 20-25 Km
B. 2-5 Km
C. 30-40 Km
D. up to 100 Km

Answer: B

Q13. Which of the following has the highest level of message priority in the paging system?

A. priority messaging
B. silent or low priority
C. normal priority
D. emergency priority

Answer:  D

Q14. Paging device that individuals carry or place at specific locations to receive messages is known as ____.

A. Transmitter
B. Beeper
C. Receiver
D. Controller

Answer:  B

Q15. Which of the following devices is in charge of the paging system’s management and control, including message scheduling and delivery?

A. paging configuration
B. paging frequency
C. paging controller
D. paging protocol

Answer: C

Q16. Which of the following is not used in a paging system?

A. TDMA
B. CDMA
C. FDMA
D. SDMA

Answer: D

Q17. Is it possible to combine a paging system with other communication systems, such as phone systems or computer networks?

A. YES
B. NO
Answer:  A

Q18. Which of the following characteristics of a cellular system guarantees that the call is neither interrupted nor dropped when the user switches between cells?

A. Roaming
B. Sectorization
C. Multiple access schemes
D. Handoff

Answer: D

Q19. What is the main disadvantage of RF pulse system?

A. simplicity
B. interference and noise
C. not real time
D. complexity

Answer: B

Q20.  Which of the following multiple access schemes is not used in a cellular system?

A. FDMA
B. SDMA
C. CDMA
D. TDMA

Answer: B

Q21. What is the minimum spectrum allocation required by W- CDMA?

A. 5 MHz
B. 20 MHz
C. 1.25 MHz
D. 200 MHz

Answer: A

Q22. Which of the following leads to evolution of 3G networks in CDMA systems?

A. IS-95
B. IS-95B
C. CdmaOne
D. Cdma2000

Answer: D

Q23. Forward voice channel operates in which of the following direction?

A. Downlink
B. Uplink
C. Both
D. none

Answer:  A

Q24. What is the full form of MIN in wireless communication? 

A. Multiple identification numbers
B. Mobile identification number
C. Multipath identification number
D. Mean identification number

Answer: B

Q25. Which of the following is a unique 10-digit number issued to a mobile device or cellular network subscriber?

A. Electronic serial number
B. station class mark
C. mobile identification number
D. none of the above

Answer: C

Q26. ____ is a one-of-a-kind serial number that identifies the mobile device and is kept in the hardware.

A. Electronic serial number
B. station class mark
C. mobile identification number
D. none of the above

Answer: A

Q27. Cellular networks use frequency reuse to maximize the usage of available radio spectrum?

A. TRUE
B. FALSE

Answer: A

Q28. Which of the following protocol is used by the paging system?

A. DECT
B. DSS
C. FLEX
D. GSM

Answer:  C

Q29. Which of the following protocol is used by cordless telephone systems?

A. DECT
B. DSS
C. FLEX
D. GSM

Answer:  A

Q30.Which of the following channel assignment strategy-specific channels are permanently assigned to each cell?

A. Fixed channel assignment
B. Dynamic channel assignment
C. Hybrid channel assignment
D. Fractional channel assignment

Answer: A

Q31. By allocating smaller segments of channels as needed, ____ channel assignment enables more efficient utilization of channel resources.

A.Fixed channel assignment
B. Dynamic channel assignment
C. Hybrid channel assignment
D. Fractional channel assignment

Answer: D

Q32. In fixed channel assignment, the channels assigned to a cell are available to users inside that cell as well as to users in neighboring cells.

A. TRUE
B. FALSE

Answer: B

Q33. The same set of channels is reused in neighboring cells in FCA. 

A. TRUE
B. FALSE

Answer: B

Q34. Which channel assignment technique relies on continual monitoring of cellular network traffic patterns and channel use?

A.Fixed channel assignment
B. Dynamic channel assignment
C. Hybrid channel assignment
D. Fractional channel assignment

Answer: B

Q35. When the signal strength or quality from the serving cell falls below a specific threshold, handoff occurs. 

A. TRUE
B. FALSE

Answer: A

Q36.  ____ is a wireless communication phenomenon in which the intensity or quality of a received signal varies across time and location.

A. peering
B. Fading
C. Interfering
D. Fluctuating

Answer: B

Q37. Which type of fading happens when there are several scattering pathways between the transmitter and the receiver?

A. Rician fading
B. Rayleigh fading
C. Both A and B
D. None

Answer: B

Q38. What is the full form of Vocoder?

A. Void coder
B. Voice coder
C. Visual coder
D. Virtual coder

Answer: B

Q39. Which of the following factor takes into account the existence of impediments in the propagation routes?

A. Power factor
B. Clutter factor
C. Urban factor
D. Urban gain

Answer: B

Q40. The Okumura-Hata Model is used to forecast route loss in ____ cellular communication networks.

A. Indoor cellular communication networks
B. Outdoor cellular communication networks

Answer: B

Q41. Which of the following type of antenna has an omnidirectional radiation pattern?

A. Isotropic antenna
B. Loop antenna
C. Directional antenna
D. none

Answer: A

Q42. In which propagation model the route loss is calculated depending on the distance between the transmitter and receiver as well as the operating frequency?

A. Small-scale propagation model
B. Free space propagation model
C. Lee model
D. None

Answer: B

Q43. ____ take in weak or degraded signals, amplify them, and then retransmit them with greater strength and quality.

A. Transmitters
B. receiver
C. repeaters
D. zonal receivers

Answer: C

Q44. A higher SIR (Signal-to-Interference Ratio) indicates ____

A. Greater signal quality and greater levels of interference
B. Lower signal quality and fewer levels of interference
C. Greater signal quality and fewer levels of interference
D. Lower  signal quality and greater levels of interference

Answer: C

Q45. ____ may be used to increase coverage in cellular networks by deflecting and distributing the signal in multiple directions.

A. Sectoring
B. scattering
C. cell-splitting
D. none

Answer: B

Q46. An efficient way to share communication channels or lines among a large number of users is called ____.

A. Multi shifting
B. Trunking
C. Grading service
D. pull of service

Answer:  B

Q47. More cells can operate at the same frequency when co-channel reuse ratios are ____.

A. Higher
B. Lower

Answer: A

Q48. Which of the following is one of the most frequently used transform in speech coding?

A. Shearlet transform
B. Fourier transform
C. Discrete cosine transform
D. Wavelet transform

Answer: C

Q49. Space diversity is also known as _____

A. Frequency diversity
B. Antenna diversity
C. Polarization diversity
D. Time diversity

Answer: B

Q50. What changes GPRS need to acquire while upgrading itself from GSM?

A. A whole new base station
B. New transceiver at base station
C. New channel cards
D. New packet overlay including routers and gateways

Answer: D

Q51. Which of the following is a CDMA standard of second generation network?

A. IS-95
B. IS-136
C. ETACS
D. EDGE

Answer: A

Q52. Which of the following is not a property of block code ?

A. Cyclic
B. Non linearity
C. Linearity
D. Systematic

Answer : B

Q53. Which technology distributes the coverage of the cell and extends the cell boundary to hard-to reach places?

A. Sectoring
B. Cell- splitting
C. Micro cell zone concept
D. Scattering

Answer : C

Q54. _____ is a transmission method used in MIMO wireless communications to transmit encoded data signals independently.

A. MU-MIMO
B. STTD
C. SM
D. Collaborative Uplink MIMO

Answer : C

Q55. Which of the folloeing has no backward compatibility with 3G Cdma2000?

A. IS-95
B. GPRS
C. IS-95A
D. IS-95B

Answer : B

Q56. Which of the following is not a category of space diversity technique?

A. Time diversity
B. Equal gain diversity
C. Selection diversity
D. Feedback diversity

Answer : A

Q57. EDGE is sometimes referred as  _____

A. HSC SD
B. 3GPP
C. EGPRS
D. EGSCSD

Answer : C

Q58. What does SCM indicates ?

A. Maximum receiver power level for a particular user
B. Maximum transmitter power level for a particular user

Answer : B

Q59. Which of the following explains the concept of diffraction loss ?

A. Archimedes principle
B. Fresnel zone
C. Principle of Simultaneity
D. Pascal’s Principle

Answer : B

Q60. What is the data rate of HomeRF 2.0 ?

A. 10 Mbps
B. 54 Mbps
C. 200 Mbps
D. 1 Mbps

Answer : A