Q1. OS stands for

a) Operating solve
b) Open Source
c) Open System
d) Operating system

Answer : d

Q2. World Wide Web is being standard by

a) Worldwide corporation
b) W3C
c) World Wide Web Standard
d) World Wide Consortium

Answer : b

Q3. A co-processor

a)   Is relatively easy to support in software
b) Causes all processor to function equally
c) Works with any application
d) Is quite common in modern computer

Answer : a

Q4. A Microsoft Windows is a(n)

a) Operating system
b) Graphic program
c) Word Processing
d) Database program

Answer : a

Q5. Which of the following is program group?

a) Accessories
b) Paint
c) Word
d) All of above

Answer : a

Q6. Which is not application software?

a) Windows NT
b) Page Maker
c) WinWord XP
d) Photoshop

Answer : a

Q7.The …… program compresses large files into a smaller file

a) WinZip
b) WinShrink
c) WinStyle
d) None of above

Answer : a

Q8.My Computer was introduced from

a) Windows 3.1
b) Windows 3.11
c) Windows 95
d) Windows 98

Answer : c

Q9.Which of the following is not an operating system?

a) DOS
b) Linux
c) Windows
d) Oracle

Answer : d

Q10.Linux is a(n) ……. operating system

a) Open source
b) Microsoft
c) Windows
d) Mac

Answer : a

Q11.The most recent version of MAC OS is based on the …… operating system

a) Windows
b) Linux
c) Unix
d) CMOS

Answer : c

Q12.In Windows, start button is used to

a) Run applications
b) Device setting
c) Turn off the system
d) All of above

Answer : d

Q13. for that hard disk is

a) 1
b) 2
c) 3
d) 4

Answer : c

Q14.The date and time displays on

a) Taskbar
b) Status bar
c) System tray
d) Launch pad

Answer : c

Q15……. runs on computer hardware and serves as a platform for other system to run on

a) Operating system
b) Application system
c) System software
d) All of above

Answer : a

Q16. ……. Is the layer of a computer system between the hardware and the user?

a) Operating environment
b) Operating system
c) System environment
d) None of these

Answer : b

Q17.Which is the first program run on a computer when the computer boots up?

a) System software
b) Operating system
c) System operations
d) None

Answer : b

Q18. Which of the following requires a device driver?

a) Register
b) Cache
c) Main memory
d) Disk

Answer : d

Q19. A program in execution is called

a) A Paging
b) A Process
c) A virtual memory
d) A Demand Page

Answer : b

Q20. Which of the following memory unit that processor can access more rapidly

a) Main Memory
b) Virtual Memory
c) Cache memory
d) Read Only Memory

Answer : c

Q21. Which of the following is an example of a real-time operating system?

a) Lynx
b) MS-DOS
c) Windows XP
d) Process Control

Answer : d

Q22.Which of the following shutdown method is often called Warm Boot?

a) Shut Down
b) Restart
c) Sleep
d) Hibernate

Answer : b

Q23. If the displayed system time and date are wrong, you can reset it using

a) Write
b) Calendar
c) Write file.
d) Control panel

Answer : d

Q24. World Wide Web is being a standard by

a) Worldwide corporation
b) W3C
c) World Wide Consortium
d) d.World Wide Web Standard

Answer : b

Q25. Which scheduler selects which processes should be brought into the ready queue?

a) Real-term
b) Long-term
c) Mid-term
d) Short-term

Answer : b

Q26. Piece of code that only one thread can execute at a time is called

a) Mutual Exclusion
b) Critical Section
c) Synchronization
d) All of them

Answer : b

Q27. Which is not application software?

a) Windows NT
b) Page Maker
c) WinWord XP
d) Photoshop

Answer : a

Q28.Running multiple programs at the same time is called:

a) Multitasking
b) Foreground tasking
c) Single tasking
d) Symmetric

Answer : a

Q29. What is Dr. Watson?

a) IT Expert
b) Diagnosis tool
c) Surgeon
d) None

Answer : b

Q30. The ……. contains commands associated with the My Computer window

a) Standard menu
b) Start menu
c) System menu
d) None of the above

Answer : c

Q31. The ……. contains commands associated with the My Computer window

a) Standard menu
b) Start menu
c) System menu
d) None of the above

Answer : c

Q32.To install the new font in window XP

a)    Start -> setting -> control panel -> font
b)   Start -> setting -> control panel -> font -> install new font
c)     Start -> control panel -> font -> install new font
d) Start -> setting -> font

Answer : b

Q33. Which of the following operating system do you choose to implement a client-server network?

a) MS-DOS
b) Windows
c) Windows 98
d) Windows 2000

Answer : d

Q34. Which one is not an operating system?

a) P11
b) OS/2
c) Windows
d) Unix

Answer : a

Q35. The operating system creates … from the physical computer

a) Virtual space
b) Virtual computer
c) Virtual device
d) None

Answer : b

Q36. Which mode loads a minimal set of drivers when starting Windows?

a) Safe Mode
b) Normal Mode
c) VGA Mode.
d) Network Support Mode

Answer : a

Q37. A page fault occurs when

a) the Deadlock happens
b) the Segmentation starts
c) the page is found in the memory
d)   the page is not found in the memory

Answer : d

Q38. …. runs on a computer hardware and serves as a platform for other system to run on

a) Operating system
b) Application system
c) System software
d) All of above

Answer : a

Q39. The operating system is the most common type of …. Software

a) Communication
b) Application
c) System
d) Word processing software

Answer : c

Q.40 Suppose that a process is in ‘BLOCKED’ state waiting for some I/O service. When the service is completed, it goes to the

a) RUNNING state
b) READY state
c) SUSPENDED state
d) TERMINATED state

Answer : b

Q.41 Sector interleaving in disks is done by

a) the operating system
b) the disk manufacturer
c) the disk controller cord
d) none of the above

Answer : a

Q.42 Which of the following are real-time systems?

a) An on-line railway reservation system
b) A process control system
c) Aircraft control system
d) Both (B) and (C)

Answer : d

Q43.Windowing and graphics system implements the

a) Operating System
b) I/O Devices
c) Programmed I/O
d) I/O Modules

Answer : a

Q44. A Microsoft Windows is…..a(n)

a) Operating system
b) Graphic program
c) Word Processing
d) Database program

Answer : a

Q45. A system program that sets up an executable program in main memory ready for execution is

a) assembler
b) linker
c) loader
d) compiler

Answer : c

Q46. Fragmentation of the file system

a)    occurs only if the file system is used improperly
b) can always be prevented
c)   can be temporarily removed by compaction
d)    is a characteristic of all file systems

Answer : c

Q47. Paging is implemented in

a) Operating System
b) Hardware
c) Software
d) All of them

Answer : b

Q48. ………. software creates a mirror images of the entire hard disk, including the operating system, application files, and data.

a) Operating system
b) Backup software
c) Utility programs
d) Driver imaging
e) None of these

Answer : b

Q49. A mistake in a algorithm that causes incorrect results is called a ………….

a) logical error
b) syntax error
c) procedural error
d) compiler error

Answer : a

Q50. When data changes in multiple lists and all lists are not updated .this causes

a) data redundancy
b) information overload
c) duplicate data
d) data inconsistency
e) data repetition

Answer : d

Q51. What is the process of copying software programs from secondary storage media to the hard disk called ?

a) configuration
b) download
c) storage
d) upload
e) installation

Answer : e

Q52. Which process cheeks to ensure the components of the computer are operating and connected properly ?

a) Booting
b) Saving
c) Editing
d) Processing
e) Strarting

Answer : a

Q53. An error in a computer program

a) Crash
b) Power failure
c) bug
d) Virus
e) Fatal error

Answer : c

Q54. The software that allows users to surf the Internet is called a/an .

a) Search engine
b) Internet service provider (ISP)
c) Multimedia application
d) Browser
e) Internet Surfing provider

Answer : d

Q55. The issues that deal with the collection and use of data about individuals is

a) access
b) publicity
c) accuracy
d) property
e) privacy

Answer : e

Q56. Unauthorized copying of software to be used for personal gain instead of for personal backups is called

a) program thievery
b) data snatching
c) software piracy
d) program looting
e) data looting

Answer : c

Q57. What is an embedded system ?

a)    A program that comes wrapped in a box
b)    A program that is permanently part of a computer
c) A computer that is part of a larger computer
d)   A computer and software system that controls a machine or appliance
e) None of these

Answer : d

Q58. The __________ controls a client computer’s resources .

a) application program
b) instruction set
c) operating system
d) server application
e) compiler

Answer : c

Q59. Every computer has a(n) _____many also have ______.

a)operating system a client system
b) operating system instruction sets
c)application programs an operating system
d)application  programs ; a client system
e)operating system, application programs

Answer : e

Q60. Who invented Linux?

a) J.presper Eckert and John W. Mauchly
b) Dennis M. Ritchine
c) Seymour Papert
d) Torvalds
e) None of these

Answer : a

Q61. Which of the following is the reason for computer failure?

a) Disk failure
b) Power failure
c) Wrong programming
d) CD Failure
e) None of these

Answer : c

Q62. A ____________ is a computer attached to the Internet that runs special web server software and can send web pages out to other computers over the Internet –

a)Web Client
b)Web System
c)Web page
d)Web Server
e)None of these

Answer :  a

Q63. The human-readable version of a program is called-

a) source code
b) program code
c) human code
d) system code
e) None of these

Answer : b

Q64. A (n) __ converts and executes one statement at a time.

a) compiler
b) interpreter
c) converter
d) instructions
e) None of these

Answer : b

Q65. _____ this is the act of copying or downloading a program from a network and making multiple copies of it.

a) Network piracy
b) Plagiarism
c) Site – license piracy
d) Software piracy
e) None of these

Answer :  d

Q66. Which is the best definition of a software package?

a) An add-on for your computer such as additional memory
b) A set of computer programs used for a certain function such as word  processing
c) A protection you can buy for a computer
d) The box, manual and license agreement that accompany commercial software.
e) None of these

Answer :  b

Q67. When installing –the user must copy and usually decompress program files from a CD-ROM or other medium to the hard-disk.

a) programming software
b) system hardware
c) applications hardware
d) application software

Answer : d

Q68. programs designed specifically to address general purpose applications and special purpose application are called…

a) Operating system
b) System software
c) Application software
d) Management

Answer : c

Q69. a series of instructions that tells a computer what to do and how to do it is called a …..

a) Program
b) Command
c) User response
d) Processor

Answer : a

Q70. programs or a set of electronic instructions that tell a computer what to do ……

a) Menu
b) Monitor
c) Hardware
d) Software

Answer : d

Q71. ……. Is when the computer is turned on and the operating system is loading.

a) Booting
b) Flashing
c) Tracking
d) Taping

Answer : a

Q72. …..is a set of computer programs that runs or controls computer hardware and acts as an interface ithe application programs and users.

a) object code
b) a compiler
c) an operating system
d) the CPU

Answer : c

Q73. IT stands for ……………..

a) Information technology
b) intelligent technology
c) intelligent technology
d) interesting technology

Answer : a

Q74. A computer cannot “boot” if it does not have the………………

a) Compiler
b) Loader
c) Operating system
d) Assembler

Answer : c

Q75. If there are multiple recycle bin for a hard disk

a)   You can set different size for each recycle bin
b)    You can choose which recycle bin to use to store your deleted files
c)     You can make any one of them default recycle bin
d) None of above

Answer : a

Q76. Identify false statement

a)    You can find deleted files in recycle bin
b)    You can restore any files in recycle bin if you ever need
c)   You can increase free space of disk by sending files in recycle bin
d)    You can right click and choose Empty Recycle Bin to clean it at once

Answer : c

Q77. If the displayed system time and date is wrong, you can reset it using

a) Write
b) Calendar
c) Write file
d) Control panel

Answer : d

Q78. You should save your computer from?

a) Viruses
b) Time bombs
c) Worms
d) All of the above

Answer : d

Q79. A(n) ………. program is one that is ready to run and does not need to be altered in any way.

a) interpreter
b) high-level
c) compiler
d) COBOL
e) Executable

Answer : e

Q80. Which part of the computer is used for calculating and comparing?

a) ALU
b) Control unit
c) Disk unit
d) Modem
e) None of these

Answer : a

Q81. Which of the following is an example of a real time operating system?

a) Lynx
b) MS DOS
c) Windows XP
d) Process Control

Answer : d

Q82.Which of the following operating system does not implement the multitasking truly?

a) Windows 98
b) Windows NT
c) Windows XP
d) MS DOS

Answer : d

Q83.Which of the following windows version support 64 bit processor?

a) Windows 98
b) Windows 2000
c) Windows XP
d) Windows 95

Answer : c

Q84. Computer software can be defined as –

a)  the computer and its associated equipment
b) the instructions that tell the computer what to do
c) computer components that act to accomplish a goal
d) an interface between the computer and the network
e) the interaction between the computer and its database

Answer : b

Q85.Which of the following operating system do you choose to implement a client server network?

a) MS DOS
b) Windows
c) Windows 98
d) Windows 2000

Answer : d

Q86.Which of the following Operating systems is better for implementing a Client-Server network

a) MS DOS
b) Windows 95
c) Windows 98
d) Windows 2000

Answer : d

Q87.Which of the following Windows do not have Start button

a) Windows Vista
b) Windows 7
c) Windows 8
d) None of above

Answer : c

Q88.Which is the latest version of MS Windows?

a) Windows 2007
b) Windows 8.1
c) Windows 2008
d) Windows 10

Answer : d

Q89.Which operating system doesn’t support networking between computers?

a) Windows 3.1
b) Windows 95
c) Windows 2000
d) Windows NT

Answer : a

Q90.Which operating system can you give smallest file name?

a) Ps/2
b) Dos
c) Windows
d) Windows NT

Answer : b

Q91.Which one is not operating system?

a) P11
b) OS/2
c) Windows
d) Unix

Answer : a

Q92.Which of the following is not a multitasking operating system?

a) Windows
b) Linux
c) Win NT
d) DOS

Answer : d

Q93.You should choose Sleep option when

a)    The computer is tired after working for the whole day
b)   You are leaving for a very short time and want to resume you work shortly
c)     When computer gets hanged frequently. Let it sleep for some time
d)    You finish working and going to bed

Answer : b

Q94.The ….. displays the name of every computer user on the computer

a) Wish list screen
b) Command screen
c) Welcome screen
d) None of the above

Answer : c

Q95.The category of software most appropriate for controlling the design and layout of complex document like newsletters and brochure is:

a) Word processing
b) Computer aided design
c) Web page authoring
d) Desktop publishing

Answer : a

Q95.Which one is not a system tool?

a) Backup
b) Disk defragment
c) Virus scanning
d) All of the above

Answer : c

Q96.Which of the following does not support more than one program at a time?

a) DOS
b) Linux
c) Windows
d) Unix

Answer : a

Q97.The operating system creates _____ from the physical computer

a) Virtual space
b) Virtual computers
c) Virtual device
d) None

Answer : b

Q98.Which menu bar selection would you access to open file?

a) Option
b) Help
c) View
d) None of above

Answer : d

Q99.Which mode loads minimal set of drivers when starting Windows?

a) Safe Mode
b) Normal Mode
c) VGA Mode
d) Network Support Mode

Answer : a

Q100.Which of the following are loaded in safe mode?

a) Keyboard driver
b) Mouse driver
c) VGA drive
d) All of above

Answer : d

Q101. A ……. is a named location on a disk where files are stored

a) Folder
b) Pod
c) Version
d) None of the above

Answer : a

Q102.Which type of command requires additional files to perform specific operations?

a) Internal commands
b) External commands
c) Valuable commands
d) Primary commands

Answer : b

Q103.Which of the following is system software?

a) Operating system
b) Compiler
c) Utilities
d) All of the above

Answer : d

Q104.A user-interface that is easy to use is considered to be

a) User-happy
b) User-simple
c) User-friendly
d) None of the above

Answer : c

Q105. A ….. is a flash memory storage device that plugins into a USB port

a) USB snap drive
b) USB flash drive
c) USB memory maker drive
d) None of above

Answer : b

Q106.The ……. is the drive containing the files to be copied

a) Source drive
b) Destination drive
c) USB drive
d) None of the above

Answer : a

Q107.Which one is true for unconditional disk formatting?

a)   Destroys every byte of data on a disk by overwriting it with with blank spaces
b) Do not check/scan surface after format
c) Transfer system files after format
d) All of above

Answer : a

Q108.Once text has been cut to the clipboard, you can …… that text into another document

a) Paste
b) Copy
c) Transfer
d) None of the above

Answer : a

Q109.What is the function of radio button?

a) To select multiple option
b) To select single option
c) To select all option
d) All of above

Answer : b

Q110.The Banker’s algorithm is used

a) to rectify deadlock
b) to detect deadlock
c) to prevent deadlock
d) to solve deadlock

Answer : c

Q111.The primary purpose of an operating system is:

a)   To make the most efficient use of the computer hardware
b)    To allow people to use the computer
c) To keep systems programmers employed
d) To make computers easier to use

Answer : a

Q112.Which of the following operating system reads and reacts in actual time?

a) Quick Response System
b) Real Time System
c) Time Sharing System
d) Batch Processing System

Answer : b

Q113.All of the following are TRUE regarding virtual memory EXCEPT

a)   Any amount of RAM can be allocated to virtual memory
b)    The setting for the amount of hard disk drive space to allocate virtual memory can be manually change
c)     This temporary storage is called the swap file or page file
d)    Virtual memory is the physical space o the hard drive

Answer : a

Q114.The essential difference between an operating system like Linux and one like Windows is that

a)    Windows can run with an Intel processor, whereas Linux cannot
b)    Linux is a proprietary whereas Windows is not
c)     There are multiple versions of Linux, but only one version of Windows
d)   Any programmer can modify Linux code which is not permitted with Windows

Answer : d

Q115.What is dispatch latency?

a)   The time taken by the dispatcher to stop one process and start another
b)    The time taken by the processor to write a file into disk
c) The whole time taken by all processor
d) None of Above

Answer : a

Q.116. Memory protection is of no use in a

a) single user system
b) non-multitasking system
c) non-multiprogramming system
d) none of the above

Answer : d

Q117.Whenever you move a directory from one location to another

a)    All files inside the directory are moved
b)    All the subdirectory inside that directory are moved
c)     The directory is moved the source file is not moved
d) Both A and B

Answer : d

Q118.The Basic Input Output System (BIOS) resides in

a) RAM
b) ROM
c) The CPU
d) Memory Cache

Answer : b

Q119.Which of the following does not occur during the power-on-self-test (POST)?

a)   The scan disk utility begins to run
b)    The video card and video memory are tested
c) The BIOS identification process occurs
d)    Memory chip are checked to ensure that they are working properly

Answer : a

Q120. The command used to create logical drive for specific location of disk

a) Fdisk
b) Format
c) Subst
d) All of the above

Answer : c

Q121.Which of the following is drop down list?

a) List
b) Combo box
c) Text area
d) None

Answer : b

Q122.Which runs on computer hardware and serve as platform for other software to run on?

a) Operating System
b) Application Software
c) System Software
d) All

Answer : a

Q123. VGA stands for

a) Video Graphics Advance
b) Video Grey Array
c) Visual Graphics Array
d) Video Graphics Array

Answer : d

Q124.Recently deleted files are stored in

a) Recycle bin
b) Desktop
c) Taskbar
d) My computer

Answer : a

Q125.Which components appear in the initial Windows start up display?

a) Dialog boxes
b) Start menu
c) Taskbar
d) All of above

Answer : c

Q126.A small part of taskbar that has icons of background running applications is

a) Start button
b) Quick launch
c) Task bar
d) System tray

Answer : d

Q127.An operating system version designed for use with a media center PC is Microsoft Windows XP

a) Home edition
b) Media center edition
c) Tablet PC edition
d) None of above

Answer : b

Q128.An operating system version designed for use with a tablet PC is Microsoft Windows XP

a) Home edition
b) Media center edition
c) Tablet PC edition
d) None of the above

Answer : c

Q129. Which is the layer of a computer system between the hardware and the user program?

a) Operating environment
b) Operating system
c) System environment
d) None

Answer : b

Q130. When you start up the computer the boot up storage at which the BIOS versions manufacturer and data are displayed on the monitor is called

a) Bootstrap
b)   Power on self test (POST)
c) System configuration
d) Kernel loading

Answer : b

Q131. The operating system is the most common type of …… Software

a) Communication
b) Application
c) System
d) Word processing software

Answer : c

Q132.Which components appear in the initial windows start up display?

a) Dialog box
b) Task bar
c) Start menu
d) All of the above

Answer : b

Q133.Taskbar is used for

a) Navigation program
b) Switching between program
c) Start a program
d) All of above

Answer : d

Q134.When a peripheral device needs immediate attention from the operating system, it generates a(n)

a) Interrupt
b) Spool
c) Stack
d) Page file

Answer : a

Q135. Which of the following is/are external commands?

a) Edit
b) Label
c) Sys
d) All of above

Answer : d

Q136. Which is not an external command?

a) Edit
b) XCOPY
c) Sys
d) None of the above

Answer : d

Q137. Which of the following is not essential to shut down your computer?

a) Save all opened files
b) Close all running applications
c) Switch off monitor
d) Cut off the power supply

Answer : c

Q138.You can move a window to a different position on your screen by dragging it by its

a) Move handle
b) Tail
c) Status bar
d) Title bar

Answer : a

Q139.___ is a compromise mode between Shut Down and Sleep mode because it does not consume power and remembers the current state of your desktop

a) Shut Down
b) Restart
c) Sleep
d) Hibernate

Answer : d

Q140.You should choose this mode if you don’t know how long you won’t use your computer but want to have the same desktop state when you resume

a) Shut Down
b) Restart
c) Sleep
d) Hibernate

Answer : d

Q141.The category of operating system that you most likely have running on your PDA computer is a ……. Operating system

a) Real time
b) Single user, single task
c) Single user, multitask
d) Multiuser, multitask

Answer : b

Q142.What is the meaning of “Hibernate” in Windows XP/Windows 7?

a) Restart the Computer in safe mode
b)    B Restart the Computer in hibernate mode
c) Shutdown the Computer terminating all the running applications
d)   Shutdown the Computer without closing the running applications

Answer : d

Q143.Underlined text, such as text and folder names is referred to as

a) Hyperlink
b) Menu
c) Source drive
d) None of these

Answer : a

Q144.Which of the following is suitable after you install new drivers?

a) Shut Down
b) Restart
c) Sleep
d) Hibernate

Answer : b

Q145.Windows displays various options to shutdown. Which is suitable at the end of day?

a) Shut Down
b) Restart
c) Sleep
d) Hibernate

Answer : a

Q146.______ is most often done after fixing a problem, adding a new program or making configuration change

a) Shut Down
b) Restart
c) Sleep
d) Hibernate

Answer : b

Q147. If there are multiple recycle bin for a hard disk

a)   you can set the different size for each recycles bin
b)    you can choose which recycle bin to use to store your deleted files
c)     You can make any one of them default recycle bin.
d) None of above

Answer : a

Q148. Identify false statement

a)    You can find deleted files in recycle bin
b)    You can restore any files in recycle bin if you ever need
c)   You can increase free space on the disk by sending files in recycle bin.
d)    You can right-click and choose Empty Recycle Bin to clean it at once

Answer : c

Q149.You should save your computer from?

Viruses Time bombs Worms All of the above

Answer : d

Q150. A co-processor

a) Is relatively easy to support in software
b) Causes all processor to function equally
c) Works with any application
d) Is quite common in modern computer

Answer : coming soon

Q151. A Microsoft Windows is …..an (a)

a) Operating system
b) Graphics program
c) Word Processing
d) Database program

Answer : a

Q152. Which of the following is program group?

a) Accessories
b) Paint
c) Word
d) All of above

Answer : a

Q153. The ….. program compresses large files into a smaller file

a) WinZip
b)WinShrink
c) WinStyle
d) None of above

Answer : a

Q154. Which of the following operating system does not implement the multitasking truly?

a) Windows 98
b) Windows NT
c) Windows XP
d) MS-DOS

Answer : d

Q155. Which of the following windows versionsupport64 bit processor?

a) Windows 98
b) Windows 2000
c) Windows XP
d) Windows 95

Answer : c

Q156. Which of the following Operating System does not implement multitasking truly?

a) Windows 98
b) Windows NT
c) Windows XP
d) MS-DOS

Answer : d

Q157. What program runs first after a computer is booted and loading GUI?

a) Desktop Manager
b) File Manager
c) Windows Explorer
d) Authentication

Answer : 

Q158. Which of the following Operating systems is better for implementing a Client-Server network

a) MS-DOS
b) Windows 95
c) Windows 98
d) Windows 2000

Answer : d

Q159. My Computer was introduced from

a) Windows 3.1
b) Windows 3.11
c) Windows 95
d) Windows 98

Answer : c

Q159. Which of the following Windows do not have Start button

a) Windows Vista
b) Windows 7
c) Windows 8
d) None of above

Answer : c

Q160. Which is the latest version of MS Windows?

a) Windows 2007
b) Windows 8.1
c) Windows 2008
d) Windows 7

Answer : b

Q161. Which operating system doesn’t support networking between computers?

a) Windows 3.1
b) Windows 95
c) Windows 2000
d) Windows NT

Answer : a

Q162. Which Operating System doesn’t support networking between computers?

a) Windows 3.1
b) Windows 95 c
) Windows 2000
d) Windows NT

Answer : a

Q163. Which of the following does not support more than one program at a time?

a) DOS
b) Linux
c) Windows
d) Unix

Answer : a

Q164. Which of the following is not an operating system?

a) DOS
b) Linux
c) Windows
d) Oracle

Answer : d

Q165. Linux is an(a) … operating system

a) Open source
b) Microsoft
c) Windows
d) Mac

Answer : a

Q166. Which operating system can you give smallest file name?

a) Ps/2
b) Dos
c) Windows
d) Windows NT

Answer : b

Q167. Which of the following is not a multitasking operating system?

a) Windows
b) Linux
c) Win NT
d) DOS

Answer : d

Q168. You should choose Sleep option when

a)    The computer is tired after working for the whole day
b)   You are leaving for a very short time and want to resume you work shortly
c)     When the computer gets hanged frequently. Let it sleep for some time.
d)    You finish working and going to bed

Answer : b

Q169. The …. displays the name of every computer user on the computer

a) Wishlist screen
b) Command screen
c) Welcome screen
d) None of the above

Answer : c

Q170. The category of software most appropriate for controlling the design and layout of a complex document like newsletters and brochure is:

a) Word processing
b) Computer-aided design
c) Web page authoring
d) Desktop publishing

Answer : d

Q171. Which one is not a system tool?

a) Backup
b) Disk defragment
c) Virus scanning
d) All of the above

Answer : c

Q172. The memory which allocates space for DOS and application is called

a) Expanded memory
b) Cache memory
c) Virtual memory
d) Conventional memory

Answer : d

Q173. The operating system creates _____ from the physical computer

a) Virtual space
b) Virtual computers
c) Virtual device
d) None

Answer : b

Q174. Which menu bar selection would you access to open a file?

a) Option
b) Help
c) View
d) None of above

Answer : d

Q175. Which of the following are loaded in safe mode?

a) Keyboard driver
b) Mouse driver
c) VGA drive
d) All of above

Answer : d

Q176. A …. is a named location on a disk where files are stored

a) Folder
b) Pod
c) Version
d) None of the above

Answer : a

Q177. Which command is used to see the version of operating system?

a) Vol
b) Version
c) Ver
d) None of the above

Answer : c

Q178. When a thread waits indefinitely for some resource, but other threads are actually using it is called

a) Starvation
b) Demand Paging
c) Segmentation
d) None of them

Answer : a

Q179. Which one of the following is not the function of Operating System?

a) Resource Management
b) File Management
c) Networking
d) Processor Management

Answer : c

Q180. The Banker’s algorithm is used

a) to rectify deadlock
b) to detect deadlock
c) to prevent deadlock
d) to slove deadlock

Answer : c

Q181. Which of the following concept is best to preventing page faults?

a) Paging
b) The working set
c) Hit ratios
d) Address location resolution

Answer : b

Q182. Which type of command requires additional files to perform specific operations?

a) Internal commands
b) External commands
c) Valuable commands
d) Primary commands

Answer : b

Q183. Which of the following is system software?

a) Operating system
b) Compiler
c) Utilities
d) All of the above

Answer : d

Q184. A ….is a flash memory storage device that plugins into a USB port

a) USB snap drive
b) USB flash drive
c) USB memory maker drive
d) None of above

Answer : b

Q185. The ….is the drive containing the files to be copied

a) Source drive
b) Destination drive
c) USB drive
d) None of the above

Answer : a

Q186. The number of character contained in primary name (DOS)?

a) Up to 8 characters
b) 3 characters
c) Up to 10 characters
d) None of the above

Answer : a

Q187. Which one of the following is not a multitasking operating system?

a) DOS
b) Windows
c) Unix
d) Linux

Answer : a

Q188. The most recent version of MAC OS is based on the … operating system

a) Windows
b) Linux
c) Unix
d) CMOS

Answer : c

Q189. SSD stands for

a) Solid Soft Drive,
b) Solid State Drive
c) Soft State Drive
d) Solid State Dsik

Answer : b

Q190. The …operating system was initially created in the early 1970s at AT and T’s Bell Labs

a) Linux
b) DOS
c) Unix
d) GNU

Answer : c

Q191. Which command is used to undelete a bunch of files with the extension .doc that you have just deleted?

a) Undelete
b) Undelete/all
c) Undelete *.doc
d) All of above

Answer : c

Q192. Which command is used to display the contents of the text file of DOS?

a) Copy con
b) Copy
c) Type.
d) Dir

Answer : c

Q193. In Windows, the start button is used to

a) Run applications
b) Device setting
c) Turn off the system
d) All of above

Answer : d

Q194. Which of the following is an essential file of an MS-DOS boot disk?

a) COMMAND.COM
b) START.COM
c) TREE.COM
d) VER.COM

Answer : a

Q195. Which one is true for unconditional disk formatting?

a)   Destroys every byte of data on a disk by overwriting it with blank spaces
b) Do not check/scan surface after format
c) Transfer system files after format
d) All of above

Answer : a

Q196. Once a text has been cut to the clipboard, you can …..that text into another document

a) Paste
b) Copy
c) Transfer
d) None of the above

Answer : a

Q197. What is the function of the radio button?

a) To select multiple option
b) To select single option
c) To select all option
d) All of above

Answer : b

Q198. The Banker’s algorithm is used

a) to rectify deadlock
b) to detect deadlock
c) to prevent deadlock
d) to solve deadlock

Answer : c

Q199. The primary purpose of an operating system is:

a)   To make the most efficient use of the computer hardware
b)    To allow people to use the computer,
c) To keep systems programmers employed
d) To make computers easier to use

Answer : a

Q200. The primary purpose of an operating system is a …

a) To make the most efficient use of computer hardware

b) To allow people to use the computer

c) To keep system programmer employed

d) To make computer easier to use

Answer : a

Q201. You can use print manager window

a)    To check the status of files in the print queue
b) To cancel the print job
c) To interrupt printing
d) All of the above

Answer : d

Q202. Which of the following operating system reads and reacts in actual time?

a) Quick Response System
b) Real-Time System
c) Time Sharing System
d) Batch Processing System

Answer : b

Q203. All of the following are TRUE regarding virtual memory EXCEPT

a)   Any amount of RAM can be allocated to virtual memory
b)    The setting for the amount of hard disk drive space to allocate virtual memory can manually change
c)     This temporary storage is called the swap file or page file.
d)    Virtual memory is the physical space o the hard drive

Answer : a

Q204. The essential difference between an operating system like Linux and one like Windows is that

a)    Windows can run with an Intel processor, whereas Linux cannot
b)    Linux is a proprietary whereas Windows is not
c)     There are multiple versions of Linux, but only one version of Windows
d)   Any programmer can modify Linux code which is not permitted with Windows

Answer : d

Q205. What is dispatch latency?

a)   The time taken by the dispatcher to stop one process and start another
b)    The time taken by the processor to write a file into disk
c) The whole time taken by all processor
d) None ofAbove

Answer : a

Q206. Whenever you move a directory from one location to another

a)    All files inside the directory are moved
b)    All the subdirectories inside that directory are moved
c)     The directory is moved the source file is not moved
d) Both a and b

Answer : d

Q207. The Basic Input Output System (BIOS) resides in

a) RAM
b) ROM
c) The CPU
d) Memory Cache

Answer : b

Q208. Which of the following does not occur during the power-on-self-test (POST)?

a)   Tscan disk utility begins to run
b)    The video card and video memory are tested
c) The BIOS identification process occurs
d)    Memory chip are checked to ensure that they are working properly

Answer : a

Q209. The maximum size of a write file is limited to only

a) Name of the file
b) Extension of the file
c)   The amount of memory in your computer
d) All of above

Answer : c

Q210. Which of the following is drop down list?

a) List
b) Combo box
c) Text area
d) None

Answer : b

Q211. Recently deleted files are stored in

a) Recycle bin
b) Desktop
c) Taskbar
d) My computer

Answer : a

Q212. Which components appear in the initial Windows start up display?

a) Dialog boxes
b) Start menu
c) Taskbar
d) All of above

Answer : c

Q213. A small part the of taskbar that has icons of background running applications is

a) Start button
b) Quick launch
c) Task bar
d) System tray

Answer : d

Q214. An operating system version designed for use with a media center PC is Microsoft Windows XP
a) Home edition
b) Media center edition
c) Tablet PC edition
d) None of above

Answer : b

Q215. SDS stands for

a) Software-Defined Strong
b) Software-Defined Storage
c) Software-Design Storage
d) Soft-Defined Storage

Answer : a

Q216. An operating system version designed for use with a tablet PC is Microsoft Windows XP

a) Home edition
b) Media center edition
c) Tablet PC edition
d) None of the above

Answer : c

Q217. The date and time displays on

a) Taskbar
b) Status bar
c) System tray
d) Launchpad

Answer : c

Q218. Which runs on computer hardware and serve as a platform for other software to run on?

a) Operating System
b) Application Software
c) System Software
d) All

Answer : a

Q219. … is the program run on a computer when the computer boots up

a) System software
b) Operating system
c) System operations
d) None

Answer : b

Q220. Which is the first program run on a computer when the computer boots up?

a) System software
b) Operating system
c) System operations
d) None

Answer : b

Q221. The ….contains commands associated with the My Computer window

a) Standard menu
b) Start menu
c) System menu
d) None of the above

Answer : c

Q222. …. is the layer of a computer system between the hardware and the user program

a) Operating environment
b) Operating system
c) System environment
d) None of these

Answer : b

Q223. Which is the layer of a computer system between the hardware and the user program

a) Operating environment
b) Operating system
c) System environment
d) None

Answer : b

Q224. When you start up the computer the boot up storage at which the BIOS versions manufacturer and data are displayed on the monitor is called

a) Bootstrap
b)   Power on self test (POST)
c) System configuration
d) Kernel loading

Answer : b

Q225. Which of the following is/are external commands?

a) Edit
b) Label
c) Sys
d) All of above

Answer : d

Q226. Which is not an external command?

a) Edit
b) XCOPY
c) Sys
d) None of the above

Answer : d

Q227. Which of the following is not essential to shut down your computer?

a) Save all opened files
b) Close all running applications
c) Switch off monitor
d) Cut off the power supply

Answer : c

Q228. What is Dr. Watson?

a) IT Expert
b) Diagnosis tool
c) Surgeon
d) None

Answer : b

Q229. The command allows you to create logical drive

a) Sort
b) Path
c) Subst
d) Batch

Answer : c

Q230 You can move a window to a different position on your screen by dragging it by its

a) Move handle
b) Tail
c) Status bar
d) Title bar

Answer : a

Q231. A bar that inform you the available options in your computer, opened applications, background running applications and can be used to switch between applications quickly is

a) Menu bar
b) Toolbar
c) Status bar
d) Taskbar

Answer : d

Q232. Which components appear in the initial windows startup display?

a) Dialog box
b) Taskbar
c) Start menu
d) All of the above

Answer : b

Q233. Taskbar is used for

a) Navigation program
b) Switching between program
c) Start a program
d) All of above

Answer : d

Q234. When a peripheral device needs immediate attention from the operating system, it generates(n)

a) Interrupt
b) Spool
c) Stack
d) Page file

Answer : a

Q235. Underlined text, such as text and folder names is referred to as

a) Hyperlink
b) Menu
c) Source drive
d) None of these

Answer : a

Q236. Which of the following is suitable after you install new drivers?

a) Shut Down
b) Restart
c) Sleep
d) Hibernate

Answer : b

Q237. Windows displays various options to shut down. Which is suitable at the end of day?

a) Shut Down
b) Restart
c) Sleep
d) Hibernate

Answer : a

Q238.Fragmentation is

a)   fragments of memory words unused in a page
b)    fragments of memory words used in a page
c) dividing the main memory into equal-sized fragments
d)    dividing the secondary memory into equal sized fragments

Answer : a

Q239. Critical region is

a)    the portion of the main memory which can be accessed only by one process at a time
b)    a part of the operating system which is not allowed to be accessed by any process
c)   a set of instructions that access common shared resource which exclude one another in time
d) none of the above

Answer : c

Q240. In a time-sharing operating system, when the time slot given to a process is completed, the process goes from the RUNNING state to the

a) READY state
b) BLOCKED state
c) TERMINATED state
d) SUSPENDED state

Answer : coming soon

Q241. Pre-emptive scheduling, is the strategy of temporarily suspending a running process

a) when it requests (I/O)
b) to allow starving processes to run
c)   before the CPU time slice expires
d) none of the above

Answer : c

Q242. Some computer systems support dual mode operation—the user mode and the supervisor or monitor mode. These refer to the modes

a) of memory access
b)    by which user programs handle their data
c) by which the operating system executes user programs
d)   in which the processor and the associated hardware operate

Answer : d

Q243. In Round Robin CPU scheduling, as the time quantum is increased, the average turn around

a) remains constant
b) varies irregularly
c) increases
d) decrease

Answer : b

Q244. To obtain better memory utilization, dynamic loading is used. With dynamic loading a routine is not loaded until it is called for. For implementing dynamic loading,

a)    special support from operating system is essential
b) special support from hardware is essential
c)     special support from both hardware and operating system are essential
d)   user programs can implement dynamic loading without any special support from the operating system or the hardware.

Answer : d

Q245. Semaphores are used to solve the problem of

a) race condition
b) mutual exclusion
c) process synchronization
d) Both (B) and (C)

Answer : d

Q246. Dijkstra’s banking algorithm in an operating system solves the problem of

a) mutual exclusion
b) context switching
c) deadlock avoidance
d) deadlock recovery

Answer : c

Q.247 Overlay is

a) a specific memory location
b) a part of an operating system
c) overloading the system with many user files
d)   a single contiguous memory that was used in the olden days for running large programs by swapping.

Answer : d

Q248. The only state transition that is initiated by the user process itself is

a) block
b) wakeup
c) dispatch
d) none of the above

Answer : a

Q249. Kernel is

a)    the software which monitors the operating system
b)   the set of primitive functions upon which the rest of operating system functions are built up
c) considered as the critical part of the operating system
d) none of the above

Answer : b

Q250. Dirty bit is used to show the

a) wrong page in the memory
b) page with corrupted data
c) page that is less frequently accessed
d)   page that is modified after being loaded into cache memory

Answer : d

Q251. The first-fit, and the worst-fit algorithm can be used for

a) linked allocation of memory
b) indexed allocation of memory
c) contiguous allocation of memory
d) all of the above

Answer : c

Q252. In a paged memory, the page hit ratio is 0.35. The time required to access a page in secondary memory is equal to 100 ns. The time required to access a page in primary memory is 10 ns. The average time required to access a page is

a) 3.0 ns
b) 68.0 ns
c) 68.5 ns
d) 78.5 ns

Answer : c

Q253. In a multi-user operating system, 20 requests are made to use a particular resource per hour on an average. The probability that no requests are made in 45 minutes is

a) e-15
b) e-5
c) 1 – e-5
d) 1 – e-10

Answer : d

Q254. Disk scheduling involves deciding

a) which disk should be accessed next
b)   the order in which disk access requests must be serviced
c)     the physical location where files should be accessed in the disk
d) none of the above

Answer : b

Q255. SATA stands for

a) Serial Advanced Technology Attachment
b) Serious Advanced Technology Attachment
c) Serial Advanced Technology Attach
d) Serial Advanced Techno Attachment

Answer : a

Q256. a multiprogramming environment

a)   more than one process resides in the memory
b)    the programs are developed by more than one person
c)     the processor executes more than one process at a time
d)    a single user can execute many programs at the same time

Answer : a

Q257. In which of the following directory systems, is it possible to have multiple complete paths for a file starting from the root directory?

a) Single level directory
b) Two level directory
c) Tree structured director
d) cyclic graph directory

Answer : d

Q258. Which of the following is true?

a)    The linkage editor links object modules during compiling or assembling.
b)   The linkage editor links object modules and resolves external references between them before loading.
c)     The linkage editor resolves external references between the object modules during execution time.
d)    The linkage editor is used to edit programs which have to be later linked together.

Answer : b

Q259. Fence register is used for

a)  file protection
b) CPU protection
c) memory protection
d) all of the above

Answer : coming soon

Q260. If the property of locality of reference is well pronounced in a program

a)    the number of page faults will be more
b)    the number of page faults will be less
c) execution will be faster
d) Both (B) and (C)

Answer : c

Q261. With a single resource, deadlock occurs

a)    if there are only two processes competing for that resource
b)    if there is a single process competing for that resource
c)     if there are more than two processes competing for that resource
d) none of the above

Answer : c

Q262. Supervisor call

a) is a call with control functions
b)    is a call made by the supervisor of the system
c)   are privileged calls that are used to perform resource management functions, which are controlled by the operating system.
d)    is a call made by someone working in root directory

Answer : coming soon

Q263. Working set (t, k) at an instant of time, t, is the set of

a) k references with high frequency
b)   pages that have been referenced in the last k time units
c) k future references that the operating system will make
d)    future references that the operating system will make in the next ‘k’ time units

Answer : b

Q264. Concurrent processes are processes that

a) overlap in time
b) do not overlap in time
c) are executed by a processor at the same time
d) none of the above

Answer : a

Q265. In paged memory systems, if the page size is increased, then the internal fragmentation generally

a) becomes more
b) becomes less
c) remains constant
d) none of the above

Answer : a

Q266. Which of the following is an example of a SPOOLED device?

a)    The secondary memory device in a virtual memory system.
b)   A line printer used to print the output of a number of jobs.
c)     The terminal used to enter the input data for a program being executed.
d) None of the above

Answer : b

Q267. The page replacement policy that sometimes leads to more page faults when the size of the memory is increased is

a) FIFO
b) LRUC no such policy exists
c) none of the above

Answer : a

Q268. An operating system contains 3 user processes each requiring 2 units of resource R. The minimum number of units of R such that no deadlock will ever occur is

a) 3
b) 4
c) 5
d) 8

Answer : coming soon

Q269. At a particular time of computation, the value of a counting semaphore is 7. Then 20 P operations and ‘x’ V operations were completed on this semaphore. If the final value of the semaphore is 5. x will be

a) 15
b) 22
c) 18
d) 14

Answer : c

Q270. Which of the following are single-user operating systems?

a) MS-DOS
b) UNIX
c) XENIX
d) Both (A) and (C)

Answer : d

Q271. The size of the virtual memory depends on the size of the

a) address bus
b) data bus
c) main memory
d) none of the above

Answer : a

Q272 A computer system has 6 tape drives, with ‘n’ processes competing for them. Each process may need 3 drives. The maximum value of ‘n’ for which the system is guaranteed to be deadlock free is

a) 1
b) 2
c) 3
d) 4

Answer : b

Q273. Which of the following are true?

a) Re-entrant procedures can be called recursively.
b) Re-entrant procedures cannot be called recursively.
c)     A re-entrant procedure can be called even before the procedure has not returned from its previous call.
d)   Both (A) and (C) are true

Answer : d

Q274. In a system that not support swapping

a)    the loader binds relocatable addresses to physical addresses.
b)    the compiler normally binds symbolic addresses to physical addresses.
c)     the compiler normally binds symbolic addresses (variables) to relocatable addresses.
d) Both (A) and (C)

Answer : coming soon

Q275.Spatial locality refers to the problem that once a location is referenced

a) it Will referenced again
b) it will not be referenced again
c)   a nearby location will be referenced soon
d) none of the above

Answer : c

Q276. Page fault occurs when

a) the page is in main memory
b)   the page is not in main memory
c) one tries to divide a number by 0
d)    the page is corrupted by application software

Answer : b

Q277. Necessary conditions for deadlock are

a) Non-preemption and circular wait
b) Mutual exclusion and partial allocation
c) Both (a) and (b)
d) None of the above

Answer : coming soon

Q278. At a particular time, the value of a counting semaphore is 10. It will become 7 after

a) 3 V operations
b) 3 P operations
c) 13 P operations and 10 V operations
d) Both (B) and (C)

Answer : d

Q279. Mutual exclusion problem occurs

a)   among processes that share resources
b)    between two disjoint processes that do not interact
c) among processes that do not use the same resource
d) none of the above

Answer : a

Q280. Which of the following.is a service not supported by the operating system?

a) I/O operation
b) Compilation
c) Accounting
d) Protection

Answer : b

Q281. A state is safe if the system can allocate resources to each process (up to its maximum) in some order and still avoid deadlock. Which of the following are true?

a) Deadlocked state is unsafe.
b)    Deadlocked state is a subset of unsafe state.
c) Unsafe state may lead to a deadlock situation.
d) All are true.

Answer : d

Q282. In which of the following scheduling policies does context switching never take place?

a) Round-robin
b) Shortest job first
c) First-cum-first-served
d) Both (B) and (C)

Answer : d

Q283. If the displayed system time and date is wrong, you can reset it using

a) Write
b) Calendar
c) Write file
d) Control panel

Answer : d

Q284. You should save your computer from?

a) Viruses
b) Time bombs
c) Worms
d) All of the above

Answer : d

Q285.World Wide Web is being standard by

a) World wide corporation
b) W3C
c) World Wide Consortium
d) World Wide Web Standard

Answer : b

Q286. Which of the following is program group?

a) Accessories
b) Paint
c) Word
d) All of above

Answer : a

Q287.The part of machine level instruction, which tells the central processor what has to be done, is

a) Operation code
b) Address
c) Locator
d) Flip-Flop

Answer : a

Q288.Which of the following refers to the associative memory?

a)    the address of the data is generated by the CPU
b)    the address of the data is supplied by the users
c)   there is no need for an address i.e. the data is used as an address
d) the data are accessed sequentially

Answer : c

Q289.To avoid the race condition, the number of processes that may be simultaneously inside their critical section is

a) 8
b) 1
c) 16
d) 0

Answer : b

Q290. A system program that combines the separately compiled modules of a program into a form suitable for execution

a) assembler
b) linking loader
c) cross compiler
d) load and go

Answer :  b

Q291.Process is

a)    program in High level language kept on disk
b) contents of main memory
c) a program in execution
d) a job in secondary memory

Answer : c

Q292.Addressing structure

a)   defines the fundamental method of determining effective operand addresses
b)    are variations in the use of fundamental addressing structures, or some associated actions which are related to addressing.
c)     performs indicated operations on two fast registers of the machine and leave the result in one of the registers.
d) all of the above

Answer : a

Q293.The Memory Buffer Register (MBR)

a)    is a hardware memory device which denotes the location of the current instruction being executed.
b)    is a group of electrical circuits (hardware), that performs the intent of instructions fetched from memory.
c)     contains the address of the memory location that is to be read from or stored into.
d)   contains a copy of the designated memory location specified by the MAR after a “read” or the new contents of the memory prior to a “write”.

Answer : d

Q294.The strategy of allowing processes that are logically runnable to be temporarily suspended is called

a) preemptive scheduling
b) non preemptive scheduling
c) shortest job first

Answer : a

Q295.The Storage-to-Storage instructions

a)   have both their operands in the main store.
b)    which perform an operation on a register operand and an operand which is located in the main store, generally leaving the result in the register, expect in the case of store operation when it is also written into the specified storage location.
c)     which perform indicated operations on two fast registers of the machine and have the result in one of the registers
d) all of the above

Answer : a

Q296. The LRU algorithm

a)    pages out pages that have been used recently
b)    pages out pages that have not been used recently
c)   pages out pages that have been least used recently
d)    pages out the first page in a given area

Answer : c

Q297. Which of the following systems software does the job of merging the records from two files into one?

a) Security software
b) Utility program
c) Networking software
d) Documentation system

Answer : b

Q298. Fork is

a) the dispatching of a task
b) the creation of a new job
c)   the creation of a new process
d) increasing the priority of a task

Answer : c

Q299. Thrashing

a)    is a natural consequence of virtual memory systems
b) can always be avoided by swapping
c) always occurs on large computers
d)   can be caused by poor paging algorithms

Answer : d

Q300. Supervisor state is

a) never used
b)    entered by programs when they enter the processor
c) required to perform any I/O
d)   only allowed to the operating system

Answer : d

Q301. Which of the following instruction steps, would be written within the diamond-shaped box, of a flowchart?

a) S = B – C
b) IS A<10
c) PRINT A
d) DATA X,4Z

Answer : b

Q302. Which of the following statements is false?

a)    the technique of storage compaction involves moving all occupied areas of storage to one end or other of main storage
b)   compaction does not involve relocation of programs
c) compaction is also know as garbage collection
d)    the system must stop everything while it performs the compaction

Answer : b

Q303. RDMA stands for

a) Remote Drive Memory Access
b) Remote Direct Memory allocation
c) Remote Direct Memory Access
d) Refile Direct Memory Access

Answer : c

Q304. Interprocess communication

a) is required for all processes
b) is usually done via disk drives
c) is never necessary,
d)   allows processes to synchronize activity

Answer : d

Q305. Which of the following functions is(are) performed by the loader

a)    allocate space in memory for the programs and resolve symbolic references between object decks
b)    adjust all address dependent locations, such as address constants, to correspond to the allocated space.
c) physically place the machine instructions and data into memory.
d) All of the above

Answer : d

Q306. User-Friendly Systems are:

a) required for object-oriented programming
b) easy to develop
c) common among traditional mainframe operating systems
d) becoming more common

Answer : d

Q307. Which of the following addressing modes, facilitates access to an operand whose location is defined relative to the beginning of the data structure in which it appears?

a) ascending
b) sorting
c) index
d) indirect

Answer : c

Q308. While running DOS on a PC, which command would be used to duplicate the entire diskette?

a) COPY
b) DISKCOPY
c) CHKDSK
d) TYPE

Answer : b

Q309. Memory

a)    is a device that performs a sequence of operations specified by instructions in memory.
b)   is the device where information is stored
c) is a sequence of instructions
d)    is typically characterized by interactive processing and time-slicing of the CPU’s time to allow quick response to each user.

Answer : b

Q310. Which of the following rules out the use of GO TO?

a) Flowchart
b) HIPO-DIAGRAMS
c) Nassi-Shneiderman diagram
d) All of the above

Answer : c

Q311. Which of the following are loaded into main memory when the computer is booted?

a) internal command instructions
b) external command instructions
c) utility programs
d) word processing instructions

Answer : a

Q312.The FIFO algorithm

a)    executes first the job that last entered the queue
b)   executes first the job that first entered the queue
c)     execute first the job that has been in the queue the longest
d)    executes first the job with the least processor needs

Answer : b

Q313. What is the name given to the organized collection of software that controls the overall operation of a computer?

a) Working system
b) Peripheral system
c) Operating system
d) Controlling system

Answer : c

Q314. The principle of locality of reference justifies the use of

a) reenterable
b) non reusable
c) virtual memory
d) cache memory

Answer : d

Q315. The register or main memory location which contains the effective address of the operand is known as

a) pointer
b) indexed register
c) special location
d) scratch pad

Answer : a

Q316. Assembly code data base is associated with

a)   assembly language version of the program which is created by the code generation phase and is input to the assembly phase.
b)    a permanent table of decision rules in the form of patterns for matching with the uniform symbol table to discover syntactic structure.
c)     consists of a full or partial list or the token’s as they appear in the program. Created by Lexical analysis and used for syntax analysis and interpretation.
d)    a permanent table which lists all key words and special symbols of the language in symbolic form.

Answer : a

Q317. Thrashing can be avoided if

a)   the pages, belonging to the working set of the programs, are in main memory
b) the speed of CPU is increased
c) the speed of I/O processor is increased
d) all of the above

Answer : a

Q318. In analyzing the compilation of PL/I program, the term “Lexical analysis” is associated with

a)    recognition of basic syntactic constructs through reductions.
b)   recognition of basic elements and creation of uniform symbols
c) creation of more optional matrix.
d)    use of macro processor to produce more optimal assembly code

Answer : b

Q319. Resolution of externally defined symbols is performed by

a) Linker
b) Loader
c) Compiler
d) Assembler

Answer : a

Q320. System generation:

a) is always quite simple
b) is always very difficult
c) varies in difficulty between systems
d) requires extensive tools to be understandable

Answer : coming soon

Q321. The Memory Address Register

a)    is a hardware memory device which denotes the location of the current instruction being executed.
b)    is a group of electrical circuits (hardware), that performs the intent of instructions fetched from memory.
c)   contains the address of the memory location that is to be read from or stored into.
d)    contains a copy of the designated memory location specified by the MAR after a “read” or the

Answer : c

Q322. In virtual memory systems, Dynamic address translation

a)   is the hardware necessary to implement paging
b)    stores pages at a specific location on disk
c) is useless when swapping is used
d)    is part of the operating system paging algorithm

Answer : a

Q323. A non-relocatable program is one which

a)    cannot be made to execute in any area of storage other than the one designated for it at the time of its coding or translation.
b)    consists of a program and relevant information for its relocation.
c) can itself performs the relocation of its address-sensitive portions.
d) all of the above

Answer : a

Q324. Which of the following are (is) Language Processor(s)

a) assembles
b) compilers
c) interpreters
d) All of the above

Answer : d

Q325. In which addressing mode the effective address of the operand is the contents of a register specified in the instruction and after accessing the operand, the contents of this register is incremented to point to the next item in the list?

a) index addressing
b) indirect addressing
c) auto increment
d) auto decrement

Answer : c

Q326. The working set theory of programming behaviour of processes running within an operating system involves

a)   the collection of pages that a process accesses
b) disk scheduling mechanisms
c) coalescing holes in memory
d) assigning the CPU to processes

Answer : a

Q327. Operating system is

a) A collection of hardware components
b) A collection of input-output devices
c)   A collection of software routines
d) All of the above

Answer : c

Q328. A file organization component of a VSAM file is:

a) relative record data set
b) keyed sequential data set
c) entry sequential data set
d) all of the above

Answer : d

Q329. What is the name given to the software which can be legally compiled and often used for free?

a) Shareware program
b) Public domain program
c) Firmware program
d) Mindware

Answer : b

Q330. PDF stands for

a) Portable Disck Format
b) Portable Dos Format
c) Portable Document file
d) Portable Document Format

Answer : d

Q331. The SJF algorithm executes first the job

a) that last entered the queue
b) that first entered the queue
c) that has been in the queue the longest
d)   with the least processor needs

Answer : d

Q332. Page-Table length register (PTLR) indicates size of

a) Page Table
b) Paging File
c) Main Memory
d) Virtual Memory

Answer : a

Q333. Bring a page into memory only when it is needed is called

a) Demand Memory
b) Demand Paging
c) Page Fault
d) Page Segmentation

Answer : b

Q334. Which of the following is not the approach to Handling Deadlocks

a) Deadlock Prevention
b) Deadlock Avoidance
c) Detect & Recover
d) Virtual Memory

Answer : d

Q335. Dived logical memory into blocks with the same size as frames are called

a) Pages
b) Frames
c) Page Table
d) Segmentation

Answer : a

Q336. Which memory allocation policy allocate the largest hole to the process?

a) Best-Fit
b) Worst-Fit
c) First-Fit
d) None of them

Answer : b

Q337. When there is enough memory to fit a process in memory, but the space is not contiguous we need

a) Internal Fragmentation
b) Virtual Fragmentation
c) External Fragmentation
d) None of them

Answer : c

Q338. A page fault occurs when

a) the Deadlock happens
b) the Segmentation starts
c) the page is found in the memory
d)   the page is not found in the memory

Answer : d

Q339. Bringing a page into memory only when it is needed, this mechanism is called

a) Deadlock
b) Page Fault
c) Dormant Paging
d) Demand Paging

Answer : d

Q340. First-in-First-Out (FIFO) scheduling is

a) Non Preemptive Scheduling
b) Preemptive Scheduling
c) Fair Share Scheduling
d) Deadline Scheduling

Answer : a

Q341. Copying a process from memory to disk to allow space for other processes is Called

a) Swapping
b) Deadlock
c) Demand Paging
d) Page Fault

Answer : a

Q342. The necessary conditions needed before deadlock can occur?

a)    No Mutual Exclusion, Hold and wait, Preemption, Circular Wait
b)    Mutual Exclusion, No Hold and wait, Preemption, Circular Wait
c)   Mutual Exclusion, Hold and wait, No Preemption, Circular Wait
d)    Mutual Exclusion, Hold and wait, Preemption, No Circular Wait

Answer : c

Q343. Which of the following is NOT a valid deadlock prevention scheme?

a)    Release all resources before requesting a new resource
b)    Number the resources uniquely and never request a lower numbered resource than the last one requested.
c)   Never request a resource after releasing any resource
d)    Request and all required resources be allocated before execution.

Answer : c

Q344. A graphics card has on board memory of 1 MB. Which of the following modes can the card not support?

a)    1600 x 400 resolution with 256 colours on a 17 inch monitor
b)   1600 x 400 resolution with 16 million colours on a 14 inch monitor
c)     800 x 400 resolution with 16 million colours on a 17 inch monitor
d)    800 x 800 resolution with 256 colours on a 14 inch monitor

Answer : b

Q345. Consider a virtual memory system with FIFO page replacement policy. For an arbitrary page access pattern, increasing the number of page frames in main memory will Always decrease the number of page faults

a)    Always increase the number of page faults
b)   Sometimes increase the number of page faults
c) Never affect the number of page faults

Answer : b

Q346) You should save your computer from?

a) Viruses
b) Time bombs
c) Worms
d) All of the above

Answer : d

Q347) World Wide Web is being standard by

a) Worldwide corporation
b) W3C
c) World Wide Consortium
d) World Wide Web Standard

Answer : b

Q348) Which of the following is an example of a real time operating system?

a) Lynx
b) MS DOS
c) Windows XP
d) Process Control

Answer : d

Q349) Which of the following operating system does not implement the multitasking truly?

a) Windows 98
b) Windows NT
c) Windows XP
d) MS DOS

Answer : d

Q350) Which of the following windows version support 64 bit processor?

a) Windows 98
b) Windows 2000
c) Windows XP
d) Windows 95

Answer : c

351) Which of the following Operating System does not implement multitasking truly?

a) Windows 98
b) Windows NT
c) Windows XP
d) MS DOS

Answer : d

Q352) What program runs first after computer is booted and loading GUI?

a) Desktop Manager
b) File Manager
c) Windows Explorer
d) Authentication

Answer : d

Q353) User action such as keystroke or mouse click are referred to as

a) Interrupt
b) Tasks
c) Processes
d) Event

Answer :  d

Q354) Which is not internal command?

a) Doskey
b) Verify
c) Print
d) Find

Answer : b

Q355) What is the method of handling deadlocks?

a) Use a protocol to ensure that the system will never enter a deadlock state.
b) Allow the system to enter the deadlock state and then recover.
c) Pretend that deadlocks never occur in the system.
d) All of the Above

Answer : d

Q356) To delete a file without allowing it to store in recycle bin

a) Press Delete key
b) Press Shift + Delete key
c) Press Ctrl + Delete key
d) Press Alt + Delete key

Answer : b

Q357) Operating system is a ….

a) System software
b) Application software
c) Presentation software
d) Database software

Answer : a

Q358) All of the following are tasks performed by the operating system except

a) Managing hardware on the computer
b)Controlling the access that application program has to the CPU
c)Performing housekeeping task like file compression and disk defragmentation    d)Provides an interface for user to interact with computer

Answer : c

Q359) Which of the following is default location of saving and opening file?

a) Desktop
b) My computer
c) My documents
d) All of above

Answer :  c

Q360) ____ is the operating systems File and folder Manager

a) Windows Explorer
b) Windows Control Panel
c) My Computer
d) My Documents

Answer : a

Q361) It is used to explorer the contents of computer, drives as well as manage files

a) Control Panel
b) My Document
c) My Computer
d) My Network Place

Answer : b

Q362) The OS used to operate the mobile phone is a

a) Smart card OS
b) Embedded OS
c) Multiuser OS
d) None of above

Answer : b

Q363) UNIX operating system is a(n)

a) Multi-user operating system
b) Multi-tasking operating system
c) Time sharing operating system
d) All of the above

Answer : d

Q364) The ability of an operating system to control the activities of multiple program at the same time is called

a) Multitasking
b) Multiprocessing
c) Multioperating
d) Multipaging

Answer : a

Q365) CAD software is most likely to be used by

a) Web designer
b) Engineers
c) Project Manager
d) Magazine Editor

Answer : b

Q366) Which key deletes text before, or to the left, of the insertion point?

a) PageUp
b) Delete
c) PageDown
d) BackSpace

Answer : d

Q367) The chunks of a memory are known as

a) Sector
b) Offset
c) Page
d) Frame

Answer : d

Q368) Start/restart the computer is called

a) Exit
b) Run
c) Option
d) Boot

Answer : d

Q369) Which file is transferred when computer is start up?

a) Document
b) Program files
c) Operating system
d) System files

Answer : d

Q370) Which is not a valid file system?

a) FAT 16
b) FAT 32
c) NTFS
d) FXZ

Answer : d

Q371) Which is built directly on the hardware?

a) Computer Environment
b) Application Software
c) Operating System
d) Database System

Answer : c

Q372) Which file system Windows 95 typically use?

a) FAT 16
b) FAT 32
c) NTFS
d) LMFS

Answer : b

Q373) Which of the following is not a mode in starting Windows?

a) Command Prompt
b) Safe Mode
c) Normal Mode
d) Turbo Mode

Answer : d

Q374) Which of the following is default mode for Windows to start?

a) Command Prompt
b) Safe Mode
c) Normal Mode
d) None of above

Answer : c

Q375) What is the full form of NTFS

a) New Technology File System
b) New Technical File System
c) New Technician File System
d) None of the above

Answer : a

Q376) How do you connect internet in your system?

a) My computer >> dialup networking
b) Control panel >> modem
c) Network neighborhood
d) None of above

Answer : a

Q377) The following applications may appear on system tray except

a) System Clock
b) Volume Control
c) Network Connection
d) MS Office Suite

Answer : d

Q378) ______ is used in operating system to separate mechanism from policy

a) Single level implementation
b) Two level implementation
c) Multi level implementation
d) None

Answer : b

Q379) Which Operating System doesn’t support long file names?

a) OS/2
b) Windows 95
c) MS-DOS
d) Windows NT

Answer : c

Q380) Which button might you find in a windows title bar?

a) Close button
b) Maximize button
c) Minimize button
d) All of the above

Answer : d

Q381) Press the ….button to have the window fill the entire screen

a) Close
b) Maximize
c) Minimize
d) none of the above

Answer : b

Q382) Which windows features can be accessed from the start menu?

a) Help
b) Windows Explorer
c) Microsoft Network
d) All of above

Answer : d

Q383) … are list of commands that appear on the screen

a) GUIS
b) Icons
c) Menus
d) Windows

Answer : c

Q384) The box on …. that allows you to choose where to go and is located below the standard toolbar

a) System menu
b) Address bar
c) Menu bar
d) None of these

Answer : b

Q385) A…. is a set of computer instructions that carry out a task on the computer

a) Program
b) Database
c) Memory files
d) none of the above

Answer : a

Q386. Where will store data first time when you copy

a) Clipboard
b) Clipbook
c) Hard disk
d) CD

Answer : a

Q387. GUI means

a) Graphic user interface
b) Geographic user interface
c) Graphical user interface
d) Geometric user interface

Answer : c

Q388.Poor response time are usually caused by

a) Process busy
b) High I/I rates
c) High paging rate
d) Any of the above

Answer : d

Q389.What does FAT stands for?

a) File attribute type
b) File allocation table
c) Format All Tabs settings
d) File for all type

Answer : b

Q390.Fonts install from

a) Add from control panel
b) Font setup file
c) Font.exe file
d) All of above

Answer : d

Q391.When you open my computer on desktop you see the information of

a) Hard disk
b) CD
c) Removable disk
d) All of the above

Answer : d

Q392. The ……. contains commands associated with the My Computer window

a) Standard menu
b) Start menu
c) System menu

Answer : c

Q393. ……. is the layer of a computer system between the hardware and the user program

a) Operating environment
b) Operating system
c) System environment
d) None of these

Answer : b

Q394. Which is the layer of a computer system between the hardware and the user program

a) Operating environment
b) Operating system
c) System environment
d) None

Answer : b

Q395. When you start up the computer the boot up storage at which the BIOS versions manufacturer and data are displayed on the monitor is called

a) Bootstrap
b) Power on self test (POST)
c) System configuration
d) Kernel loading

Answer : b

Q396. The operating system is the most common type of …… Software

a) Communication
b) Application
c) System
d) Word processing software

Answer : c

Q397. AFA stands for

a) All Flash Arrow
b) All Flash Array
c) All Flok Array
d) All Flash Access

Answer : a

Q398. BIOS stands for

a) Basic Input Output Software
b) Basic Input Output System
c) Big Input Output System
d) Basic In Output System

Answer : b

Q399. LCD stands for

a) Liquid Crystal Disk
b) Liquid Control Display
c) Low Crystal Display
d) Liquid Crystal Display

Answer : d

Q400. MAC stands for

a) Mini aces comp
b) Macintosh
c) Mode acess computer
d) Macilock

Answer : b

Q401.Which is not concerned with control panel?

a) Printer
b) Run application
c) Font
d) Keyboard

Answer : b

Q402.Unicode standard is

a) Keyboard layout
b) Software
c) Font
d) Character encoding system

Answer : d

Q403.A ….. is a windows component that is designed to store other components so these can be organized efficiently?

a) Document
b) Window
c) Folder
d) All of above

Answer : c

Q404. Which of the following is an example of utility?

a) Antivirus
b) Word
c) Operating system
d) Data recovery

Answer :  a

Q405. Which is built directly on the hardware?

a) Computer Environment
b) Application Software
c) Operating System
d) Database System

Answer : c

Q406. …… System is built directly on the hardware

a) Environment
b) System
c) Operating
d) None

Answer : c

Q407. The purpose of run command in start menu is to

a) Launch internet browser
b) Open internet explorer
c) Open windows explorer
d) Start programs

Answer : d

Q408. You can select My Computer icon and press Alt + Enter to

a) Delete it from desktop permanently
b) Open it in Explorer mode
c) Open System Properties dialog box
d) Pin it on Start menu

Answer : c

Q409. Generally quick launch toolbar is displayed on

a) the left side of taskbar
b) the right side of taskbar
c) on the middle of taskbar
d) a bar out of taskbar

Answer : a

Q410. Which is not a valid file system?

a) FAT 16
b) FAT 32
c) NTFS
d) FXZ

Answer : d

Q411. Which file system DOS typically use?

a) FAT 16
b) FAT 32
c) NTFS
d) LMFS

Answer : a

Q412. Which file system Windows 95 typically use?

a) FAT 16
b) FAT 32
c) NTFS
d) LMFS

Answer : b

Q413.Which of the following is not a mode in starting Windows?

a) Command Prompt
b) Safe Mode
c) Normal Mode
d) Turbo Mode

Answer : d

Q414. Which of the following is default mode for Windows to start?

a) Command Prompt
b) Safe Mode
c) Normal Mode
d) None of above

Answer : c

Q415.The file system “NTFS” stands for

a) New Type File System
b) Never Terminated File System
c) New Technology File System
d) Non Terminated File System

Answer : c

Q416.Which one of the following is not the function of Operating System?

a) Resource Management
b) File Management
c) Networking
d) Processor Management

Answer : c

Q417.How do you connect internet in your system?

a) My computer >> dialup networking
b) Control panel >> modem
c) Network neighborhood
d) None of above

Answer : a

Q418.The following applications may appear on system tray except

a) System Clock
b) Volume Control
c) Network Connection
d) MS Office Suite

Answer : d

Q419.Which of the following is text browser?

a) Lynx
b) Hot Java
c) c. Netscape
d) Internet Explorer

Answer : a

Q420.Which of the following is default location of saving and opening file?

a) Desktop
b) My computer
c) My documents
d) All of above

Answer : c

Q421.By default we can save the file in

a) Desktop
b) Recycle bin
c) My document
d) My computer

Answer : c

Q422.____ is the operating systems File and folder Manager

a) Windows Explorer
b)Windows Control Panel
c) My Computer
d) My Documents

Answer : a

Q423.It is used to explorer the contents of computer, drives as well as manage files

a) Recent Places
b) My Document
c) My Computer
d) My Network Place

Answer : b

Q424.The OS used to operate the mobile phone is a

a) Smart card OS
b) Embedded OS
c) Multiuser OS
d) None of above

Answer : b

Q425.UNIX operating system is a(n)

a) Time sharing operating system
b) Multi-user operating system
c) Multi-tasking operating system
d) All of the above

Answer : d

Q426.The ability of an operating system to control the activities of multiple program at the same time is called

a) Multitasking
b) Multiprocessing
c) Multioperating
d) Multipaging

Answer : a

Q427.Disk label name can be up to …… characters

a) 8
b) 9
c) 11
d) 255

Answer : c

Q428. ……… is used in operating system to separate mechanism from policy

a) Single level implementation
b) Two level implementation
c) Multi level implementation
d) None

Answer : b

Q429.The modern keyboard typically has __________ Function keys.

a) 10
b) 12
c) 14
d) 16

Answer : b

Q430.Essential files of MS DOS are

a) Command.com
b) Io.sys
c) Msdos.sys
d) All of above

Answer : coming soon

Q431.Which Operating System doesn’t support long file names?

a) OS / 2
b) Windows 95
c) MS-DOS
d) Windows NT

Answer : c

Q432.We need system files to run

a) MS Word
b) MS Excel
c) MS Dos
d) MS Access

Answer : c

Q433.What is the function of folder?

a) Save files
b) Delete files
c) Move files
d) All of the above

Answer : coming soon

Q434. Which button might you find in a windows title bar?

a) Close button
b) Maximize button
c) Minimize button
d) All of the above

Answer : d

Q435. Which of the following key is used to move the pointer from one pane to next pane?

a) F3
b) F4
c) F5
d) F6

Answer : d

Q436.In a folder, which of the following key is used to rename the file or folder

a) F3
b) F4
c) F2
d) F7

Answer : c

Q437.A character that represents one or more unknown character is

a) Wildcard character
b) All file name
c) Extensions
d) None of above

Answer : a

Q438.Which of the following file format supports in Windows 7?

a) NTFS
b) BSD
c) EXT
d) All of the above

Answer : a

Q439.Anything you cut or copy on to the clipboard remains there until you

a) Change it
b) Clear
c) Exit windows
d) All of the above

Answer : c

Q440. Windows 2000 server uses the

a) FAT 16
b) NTFS
c) FAT 64
d) FAT 32

Answer : b

Q441. First-in-First-Out (FIFO) scheduling is

a) Non Preemptive Scheduling
b) Preemptive Scheduling
c) Fair Share Scheduling
d) Deadline Scheduling

Answer : a

Q442. Which one of the following key is used to refresh the active window?

a) F7
b) F8
c) F9
d) F5

Answer : d

Q443. To display system boot menu which of the following key you must press?

a) F4
b) F7
c) F8
d) F5

Answer : c

Q444. Press ____ key while booting to display Advanced Boot Menu.

a) F5
b) F6
c) F8
d) Del

Answer : c

Q445. Save operation means

a) Put data into processor
b) Put data into internal memory
c) Put data into secondary storage
d) Put data into monitor

Answer : c

Q446. CAD software is most likely to be used by

a) Web designer
b) Engineers
c) Project Manager
d) Magazine Editor

Answer : b

Q447.A spooler is a

a) Location in memory that maintains the contents of documents until it prints out
b) Queue of print job that are waiting to print
c) Program that coordinates the print job that are waiting to process
d) Message sent from the printer to the operating system when a print job is completed

Answer : c

Q448.The problem with …. file is that they slow your computer’s operation

a) Fragmented
b) Formatted
c) Program
d) All of above

Answer : a

Q449.User action such as keystroke or mouse click are referred to as

a) Interrupt
b) Tasks
c) Processes
d) Event

Answer : d

Q450. ……. is an intermediate storage for deleted files

a) My computer
b) My documents
c) Recycle bin
d) None of above

Answer : c

Q451.We can start the application from?

a) Log off
b) Network place
c) Recycle bin
d) Run

Answer : d

Q452.Which of the following is not process states?

a) New
b) Running
c) Ready
d) Finished

Answer : d

Q453.In DOS, the maximum length of filename is

a) 5
b) 8
c) 11
d) 10

Answer : b

Q454.The question mark (?) indicates in file searching

a) A single character
b) A group of character
c) Questions
d) None of above

Answer : a

Q455.Which of the following is used to display the content of a certain drive or folder?

a) Click the drive or folder while holding down the Alt key
b) Triple click the drive or folder
c) Right click the drive or folder
d) Double click the drive or folder

Answer : d

Q456.Which of the following file menu option saves document to disk?

a) Save
b) Create
c) Rename
d) All of above

Answer : a

Q457.Booting means

a) Restarting computer
b) Installing program
c) Removing errors
d) Switch off

Answer : a

Q458.When you rename a file five times then the number of file in the disk is

a) 1
b) 2
c) 3
d) 5

Answer : a