PCBWay

1. What is PHP ?

DRex Electronics

Ans: PHP hypertext preprocessor is a programming language that allows web developers to create dynamic content that interacts with databases.

2. What is the basic use of the PHP ?

Ans: It is basically used for developing web based software applications.

3. PHP is a server side scripting language that is embedded in ___________.

Ans: HTML

4. PHP syntax is _____

Ans: C-like

5. PHP can _____ data.

Ans: encrypt

6. What are the five basic characteristics of PHP ?

Ans:

  1.  Simplicity
  2.  Efficiency
  3.  Security
  4.  Flexibility
  5.  Familiarity

7. If you want to develop php web pages then what are the three components must be installed on your system ?

Ans:

  1.  Web server
  2.  Database
  3.  PHP parser

8. What is the php.ini ?

Ans: The PHP configuration file, php.ini is the final and most immediate way to affect PHP’s functionality.

9. What are the two commenting formats in PHP ?

Ans:

  1.  Single-line comments
  2.  Multi-lines comments

10. PHP is a case sensitive language True or False

Ans: True

11. What is whitespace ?

Ans: Whitespace is the stuff you type that is typically invisible on the screen, including spaces, tabs  and carriage returns.

12. PHP is whitespace insensitive True or False

Ans: True

13. How to run the php script on the command prompt ?

Ans: Command: php test.php

14. All variables in PHP are denoted with a _________

Ans: $

15. PHP are perl-like True or False

Ans: True

16. What are the different data types exist in PHP ?

Ans: There are eight data types in PHP :

  1.  Integers
  2.  Doubles
  3.  Booleans
  4.  NULL
  5.  Strings
  6.  Arrays
  7.  Objects
  8.  Resources

17. What is resources ?

Ans: Resources are special variables that hold references to resources external to php. Example: database connections

18. How many scopes types exist in php ?

Ans:

  1.  Local variables
  2.  Function parameters
  3.  Global variables
  4.  Static variables

19. A constant value cannot change during the execution of the script. True or False

Ans: True

20. A constant is case-senitive True or False

Ans: True

21. What are the five magic php constants ?

Ans:

  1.  ____LINE___
  2.  ____FILE___
  3.  ____FUNCTION____
  4.  ____CLASS___
  5.  ____METHOD___

22. What are the five type of operators support by php ?

Ans:

  1.  Arithmetic Operators
  2.  Comparison Operators
  3.  Logical (or Relational ) Operators
  4.  Assignment Operators
  5.  Conditional (or ternary ) Operators

23. What are the four loop types supports by php ?

Ans:

  1.  for loop
  2.  while loop
  3.  do..while
  4.  foreach

24. What is the difference between continue statement and break statement ?

Ans: Continue : is used to halt the current iteration of a loop but it does not terminate the loop.

Break : is used to terminate the execution of a loop prematurely.

25. What are the three different kind of arrays ?

Ans:

  1. Numeric array
  2. Associative array
  3. Multidimensional array

26. What is array ?

Ans: An array is a data structure that stores one or more similar type of values in a single value.

27. To concatenate two string variables together, use the _____ operator.

Ans: dot

28. The __________ function is used to find the length of a string.

Ans: strlen()

29. The __________ function is used to search for a string or character within a string.

Ans: strpos()

30. What is the name of environment variables set by php to identifies the user’s browser and operating system ?

Ans: HTTP_USER_AGENT

31. The PHP  __________  is used to generate a random number.

Ans: rand() function

32. The PHP ____________ function supplies raw http headers to the browser and can be used to redirect it to another location.

Ans: header()

33. What are the two ways that browser client can send information to the web server ?

Ans:

  1.  The GET method
  2.  The POST method

34. How GET method and POST method send the information ?

Ans: GET method : sends the encoded user information appended to the page request. POST method: transfers information via http headers.

35. The PHP ____________ variable can be used to get the result from data sent with both the GET andPOST methods.

Ans: $_REQUEST

36. What are the two php functions which can be used to included one PHP file into another PHP file ?

Ans: 1. The include () function 2. The require () function

37. What are the four basic steps to read a file in php ?

Ans:

  1. Open a file using fopen() function
  2. Get the file length using filesize() function
  3. Read the file’s content using fread() function
  4. Close the file with fclose() function

38. A new file can be written or text can be appended  to an existing file using the PHP ________

Ans: fwrite () function

39. What is a function ?

Ans: A function is a piece of code which takes one more input in the form of parameter and does some processing and returns a value.

40. ___________ keyword is used to return a value from a function

Ans: return

41. What is cookies ?

Ans: cookies are text files stored on the client computer and they are kept of use tracking purpose.

42. PHP provided __________ function to set a cookie.

Ans: setcookie()

43. __________ variables are used to access the cookies.

Ans: $_COOKIE or $HTTP_COOKIE_VARS

44. _________ function to check if a cookie is set or not.

Ans: isset()

45. What is session ?

Ans: A session creates a file in a temporary directory on the server where registered session variables and their values are stored.

46. The location of the temporary file is determined by a  setting in the php.ini file called ___________.

Ans: session.save_path

47. A php session is easily started by making a call to the ____________ function.

Ans: session_start

48. A php session can be destroyed by _________________ function.

Ans: session_destroy

49. PHP use ______________ function to send an email.

Ans: mail()

50. What are the three mandatory arguments required to send an email ?

Ans:

a. receipient’s email address
b. subject of the message
c. actual message.

51. Information in the phpinfo.php page describes the temporary directory that is used for file uploads as _______________

Ans: upload_tmp_dir

52. In phpinfo.php page describe the maximum permitted size of files that can be uploaded is stated as __________.

Ans: upload_max_filesize

53. ____________ contains a reference to every variable which is currently available within the global scope of the script.

Ans: $GLOBALS

54. _____________ is an array containing information such as headers, paths and script locations.

Ans: $_SERVER

55. ___________ is an associative array of variables passed to the current script via the HTTP GET method.

Ans: $_GET

56. ____________ is an associative array of  variables passed to the current script via the HTTP POST method.

Ans: $_POST

57. ___________ is an associative array of items uploaded to the current script via the http POST method.

Ans: $_FILES

58. _____________  is a variable containing the text of the last error message  generated by php.

Ans: $php_errormsg

59. What are the two types of regular expression function exist in php ?

Ans:

  1.  POSIX regular expression
  2.  PERL style regular expression

60. ___________ are used to find a range of characters.

Ans: Brackets ([])

61. In PHP , how many types of functions exist for searching strings using POSIX-style regular expressions.

Ans: There are seven functions exist for searching strings using POSIX-style regular expressions.

  1.  ereg()
  2.  ereg_replace()
  3.  eregi()
  4.  eregi_replace()
  5.  split()
  6.  spliti()
  7.  sql_regcase()

62. In PHP, how many types of functions exist for searching strings using perl-compatible regular expressions.

Ans: There are six functions exist for searching strings using perl-compatible regular expressions.

  1. preg_match()
  2. preg_match_all()
  3. preg_replace()
  4. preg_split()
  5. preg_grep()
  6. preg_quote()

63. ________________ is the process of catching errors raised by your program and then taking appropriate action.

Ans: Error handling

64. In PHP, how to send errors to the web server error log ?

Ans: set log_errors to On

65. What is the function name which gives you all the information that you need about the current date and time ?

Ans: time() function

66.  The __________ function returns a formatted string representing a date.

Ans: date()

67. ___________ module turns an XML document into an object that provides structured access to the xml.

Ans: simplexml

68. PHP provides a special function called _________________ to define a constructor.

Ans: __construct()

69. We can release all the resources with-in a destructor using ____________.

Ans: _destruct()

70. PHP 5 introduces the __________ keyword which prevent child classes from overriding a method by prefixing the definition with final.

Ans: final

71.What are the four things are similar between c and PHP ?

Ans:

  1. Syntax
  2. Operators
  3. Control Structures
  4.  Function names

72. What are the two types of validation exist in PHP ?

Ans: 1. Client-side validation 2. Server-side validation

73. ____________ is used to provide the authentication for our web pages.

Ans: php login script

74. ___________ will erase the session data

Ans: logout.php

75. __________ is having information about php script and HTML script to do login.

Ans: login.php

76. ____________ is having information about how to logout from login session.

Ans: logout page

77. __________ will verify the session.

Ans: session.php

78. ______________ contained array of course names and it returns the value to web browser.

Ans: php_ajax.php

79. The _____________  provides the suggestions when you enter data into the field.

Ans: auto complete search box

80. _________ is used to call the data from xml file and send the result to web browsers.

Ans: livesearch.php

81. ____________ contained auto complete data and accessed by livesearch.php based on title field and url field.

Ans: autocomplete.xml

82. _____________ has contained syntax about how to get access to rss feeds and return rss feeds to web pages.

Ans: rss.php

83. A HTML Dom parser written in _____________ versions.

Ans: PHP5.X

84. What is framework ?

Ans: It is collection of software or program that trigger off easy coding and implementing the code.

85. _________ works based on model view control and having innovative plugins.

Ans: Fuel PHP

86. _____________ is a great source to build up simple and great web application in an easy way.

Ans: Cake PHP

87. ____________ is very helpful to make Restful web services and it is under MIT licence.

Ans: FlightPHP

88. ____________ is a special type that only has one value

Ans: NULL

89. ____________ containing one or more arrays and values are accessed using multiple indices.

Ans: Multidimensional arrays

90. The PHP parsing engine needs a way to differentiate PHP code from other elements in the page. This process is known as ________.

Ans: escaping to php

91. ______________  checks the DNS record of corresponding the host or ip address.

Ans: checkdnsrr function

92.  _____________ closing the connection of system logger.

Ans: closelog function

93. ____________ is used to open internet or unix domain socket connections.

Ans: fsockopen function

94. _____________  returns the error code from the last connection.

Ans: gethostbyaddr function

95. ___________ is used to get the host name

Ans: gethostname function

96. ____________ is used to get the MX records to host.

Ans: getmxrr function

97. __________ is used to get protocol number which has associated with protocol name.

Ans: getprotobyname function

98. ____________  is used to send the row of http headers.

Ans: header function

99. _________ used to convert internet package to human readable format.

Ans: inet_ntop function

100.  __________ is used to open internet or unix domain socket.

Ans: pfsockopen function